Uništavanje institucija BiH u režiji SDA: Ima li kraja političkim igrama, bahatosti i kriminalu

dsa
Političke igre i igrice, bahatost, pohlepa, kriminal ljudi koji su netom nakon rata vodili najveću bošnjačku partiju izazvala je osipanje, cjepkanje i rasulo u bošnjačkom političkom tijelu.

Stranke nicale poput gljiva, umjesto privrede i države razvijan kriminal, nepotizam, korupcija. Uporedo s tim uništavale su se institucije BiH, na njihovo čelo stavljali podobni kadrovi, bez diploma, adekvatnog naučnog obrazovanja i zato priča kako isključivo HDZ i SNSD rade na razgradnji države BiH ne stoji.

Da i SDA ima svoje prste u svemu najbolje dokazuje slučaj Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH koji je ponovo pod istragom Tužilaštva BiH zbog diplome s Američkog univerziteta u BiH.

Priča da neke druge politike žele pozicije koje pripadaju Bošnjacima padaju u vodu, jer sami Bošnjaci izborom kadrova oslobađaju prostor za ciljeve nekih trećih političkih oponenata. Šta će se sada desiti ako Mehmedagić bude suspendiran i krivično odgovara za nečasne radnje. Zvuči nevjerovatno, ali je istinito. S funkcije direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić je išao na Sud BiH gdje mu se sudilo za zloupotrebu položaja.

Prvorazredni skandal o kojem su pisali i američki najugledniji mediji. U svim zemljama, pa i manje razvijenim od BiH, Mehmedagić bi u najmanju ruku na Sud BiH išao kao suspendirani direktor, ali ne i u Bosni i Hercegovini. On je oslobađajuću presudu dočekao u punom kapacitetu kao direktor OSA-e. Sada mu prijeti nova optužnica.

Svojim djelovanjem Mehmedagić je OSA-u pretvorio u privatnu obavještajno-istražiteljsku agenciju. Zna Bakir Izetbegović (SDA) koju je moć dobio kroz takvo djelovanje, a zna i šta će izgubiti kada se OSA konačno vrati u zakonito djelovanje.

Ali, šutnja Parlamenta, Vijeća ministara BiH, nadležne Komisije za nadzor nad radom OSA-e više nego zabrinjava. Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e bez koje nije moguće imenovati novog generalnog direktora, zamjenika direktora i glavnog inspektora OSA-e ne sastaje se mjesecima, jer HDZ kadrovi ne žele doći na sjednicu. No to ne opravdava ostatak članova da se makar pokušaju sastati.

Poznato je da direktora OSA-e imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD), a koji je prema Zakonu o OSA-i dužan, prije stavljanja imenovanja na dnevni red državne vlade, izvršiti konsultacije sa članovima Predsjedništva BiH, članovima Izvršnog odbora i članovima Zajedničke komisija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za nadzor nad radom OSA-e. 

Očito je da niko ne čita zakon. Zakon o OSA-i jasno kaže da „ukoliko Sigurnosno-obavještajna komisija ima osnovane sumnje da Agencija obavlja svoje dužnosti na nezakonit način, Komisija može provesti istragu tokom koje može ispitivati zaposlene u Agenciji te imati pristup relevantnoj dokumentaciji Agencije“.

Ovakvo sistemsko uništavanje institucija BiH ne pogoduje euroatlanskom putu BiH, za koje se deklarativno zalažu svi u BiH, ali nažalost u praksi se ništa ne radi da se utvrde standardi koji se moraju poštivati.