Uništavanje institucija: Krajišnici znaju kako se to radi

asd
NES-u je dovoljan jedan partner za vlast i to je SDPBiH, koji zasad odbija ponude iz opozicije i ostaje u Vladi koja račune nikom ne polaže

Krajem prošle sedmice iz SDP-a u Krajini su poručili da neće pomagati opoziciju u USK-u da smijeni Vladu u kojoj i sami učestvuju. Na njihov odgovor se čekalo otkako je prošlog mjeseca propalo zasjedanje 19. sjednice Skupštine, gdje je većina poslanika bojkotovala dolazak u Bihać. Predvodnici opozicije Vildana Alibabić iz Naše stranke, Zikrija Duraković iz Pomaka, Ilda Alibegović iz Naroda i pravde te nezavisni poslanik Ekrem Prošić Maršal pokušali su da dozovu SDP da zajedno preuzmu odgovornost, da skinu sa vlasti NES, bivšu A SDA.

- Iznijeli smo međusobne stavove i, eto, nakon sjednice Kantonalnog predsjedništva SDP-a oni su zauzeli takav stav, s tim da su ostavili otvorena vrata da i dalje pregovaraju sa nama, kazao nam je Zikrija Duraković, poslanik iz opozicije.

Dodaje kako SDP preuzima odgovornost za sve dalje što se dešava u USK-u.

- A dešava se da se raspisuju konkursi, razne neregularnosti, sve se to ubrzava u finišu godine koja postaje izborna. Je li to stav SDP-a, da se tako i dalje radi, da oni stoje iza toga? Nikad manje nije sjednica održano, 18 u Skupštini, Vlada k’o biva radi, ali šta radi, upošljavaju, troše, a Skupštini ne odgovaraju? Nema nikakve kontrole! Zaboravili su da su izvršni organ koji imenuje Skupština, kojoj više ni izvještaje ne podnose o svemu što rade, istakao je Duraković.

U Krajini je tako nastao novi sistem poluvlasti, gdje Vladi Skupština zatreba jednom godišnje pri usvajanju budžeta, a na sve drugo odražava se nefunkcionalno stanje nepostojanja većine ni na jednoj strani.

Duraković smatra da je ovakvo stanje upitnog legaliteta i strašno loš primjer koji se može prenijeti na sve nivoe vlasti u BiH, gdje god izvršna vlast želi izdominirati parlamente, kojima zapravo trebaju polagati račune.