Univerzitet Bihać na izdisaju

Statistika je neumoljiva iako je mnogi pokušavaju i zloupotrijebiti pa u javnost izlaze sa firziranim podacima kako bi prikrili činjenično stanje u određenim oblastima i sektorima.

Kada je visoko obrazovanje u Krajini u pitanju, mediji su ovih dana izvijestili da je u prvom upisnom roku, koji je trajao do 21. jula ove godine, na fakultete Univerziteta u Bihaću upisan je 421 student, što je polovina od ukupnog broja koji je predviđen upisom. U rukovodstvu Univerziteta ističu kako je u toku drugi upisni rok, koji će trajati do 21. septembra, i dodaju kako će se tada moći rezimirati konačni upisni rezultati koji trenutno nisu obećavajući. Rektor ovog univerziteta Fadil Islamović je za RTV USK istakao kako je od broja do sada upisanih 346 redovnih, a ostatak otpada na samofinansirajuće studente.

-Iznenađuje vrlo mali broj vanrednih studenata, a ono što treba istaći jeste da je ostalo slobodnih mjesta na većini studijskih odsjeka. Realno je da u drugom upisnom roku upišemo još oko stotinu studenata i s obzirom na okolnosti, bili bismo zadovoljni tim brojem-, istakao je Islamović.

Prema njegovom mišljenju, uzroci znatno smanjenog interesa za studiranje na Bihaćkom univerzitetu su višestruki, a jedan od njih je zabrinjavajući odliv mladih ljudi iz Unsko-sanskog kantona, koji nakon okončanja srednjoškolskog obrazovanja odlaze van granica BiH.

Međutim, poznavaoci situacije na Univerzitetu u Bihaću kažu kako su tome doprinijela i brojna negativna dešavanja vezana za ovu visokoškolsku ustanovu, loš kvalitet obrazovnog procesa, kao i brojne afere koje su u proteklim godinama potresale ovu visokoškolsku ustanovu.

Da li se najmlađi državni univerzitet, kojem su predviđali svijetlu budućnost, suočava sa posljednjim godinama svoga života, vidjeće se u narednim godinama.

Ono što je za aktuelni, pomalo već potrošeni kadar koji nema šta novo da ponudi, jako bitno, jeste to da Univerzitet Bihać izdrži do njihovog penzionisanja a onda neka sve propada!