UNIVERZITET U BIHAĆU: Još uvijek neizvjesno kako će studenti polagati ispite uslijed trenutne situacije izazvane epidemijom

Bihać Univerzitet
Nakon proglašenja pandemije korona virusa, u našoj zemlji prekinut je klasični oblik izvođenja nastave. Već četvrtu sedmicu Univerzitet u Bihaću uspješno provodi on-line nastavu, a prema riječima rektora univerziteta, studenti i profesori uspješno se nose sa novonastalom situacijom.

Jedini problem u cijeloj situaciji predstavlja da li će univerziteti u Bihaću uspjeti pronaći rješenje na koji način organizirati upis novih studenata, polaganje ispita i dodjelu diploma.

Ubrzo nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju zbog širenja korona virusa, i u Bosni i Hercegovini prekinut je klasični oblik nastave, te su univerziteti dobili zadatak da organiziraju nastavu na daljinu. On-line nastava uspješno se već četvrtu sedmicu održava i na Univerzitetu u Bihaću, gdje su profesori, prema riječima rektora, Fadila Islamovića, prihvatili novonastalu situaciju i organizirali rad sukladno okolnostima, dodajući da se pokazalo da nastava može jako dobro funkcionirati na ovaj način.

“U toku je četvrta sedmica izvođenja nastave. Obzirom da se niko od nas nije susretao sa ovakvim načinom izvođenja nastave, on-line, mi smo se brzo organizirali i odlučili da naši profesori i asistenti sami odaberu platforme, po svojoj volji, koje će koristiti. Naša iskustva sa trenutnim načinom izvođenja nastave su dobra, i svaki dan stječemo nova iskustva. Mišljenja smo, ali ne možemo to sa sigurnošću da tvrdimo, da će nama kompletan semestar proći na ovakav način. Ukoliko bi se trenutna situacija prekinula, to bi bilo odlično, kada bismo se vratili normalnom načinu izvođenja nastave, istaknuo je Fadil Islamović, rektor Univerziteta u Bihaću.

 

 

Image
Bihać

Ono što trenutno predstavlja najveći problem, ukoliko se ovakav način održavanja on line nastave zadrži,  jeste na koji način organizirati polaganje kolokvija, apsolventskih ispitnih rokova i ispitnih rokova na kraju semestra.

“Mi smo već dosta toga na tom planu i odradili. Uskoro imamo sastanak jedne stručne komisije sastavljene od naših informatičara, koji će nam ponuditi kako iz našeg postojećeg informacionog sistema univerziteta organizirati ispite”, kazao je rektor.

Govoreći o načinu upisa novih studenata u akademsku 2020/2021 godinu, naš sagovornik je istaknuo sljedeće.

“Ne znajući da će se dogoditi ova kriza, ove godine smo mnogo ranije utvrdili upisnu kvotu preko univerzitetskih vijeća i poslali Ministarstvu i Vladi na saglasnost. Još uvijek nema nikakvih očitovanja, ali ćemo poslati jednu urgenciju vezanu za to. Želimo ove godine da imamo upisnu kvotu odobrenu prije nego naši maturanti završe školu. Razmišljamo o tome, prije nego što bude zvanični upis studenata, da napravimo formu on-line prijave studenata, da znamo sa kolikim brojem studenata ćemo računati. Onog trenutka kada naši srednjoškolci maturiraju i dođu do svojih diploma, vidjećemo kako ćemo organizirati fizički upis.”

Kako se čini, pojedinim studentima će trenutno put do promocije usljed epidemije korona virusa biti malo teži, obzirom da je naredbom Federalnog kriznog štaba i kantonalnih kriznih štabova zabranjeno svako javno okupljanje, a prema riječima rektora Islamovića, promocija će se održati kada za to budu stvoreni odgovarajući uslovi o čemu će svi biti pravovremeno obavješteni.

“Iz poznatih razloga, da ne bi došlo do narušavanja ničijeg zdravlja, nikakva okupljanja nisu dozvoljena. Do daljnjeg, studenti koji su kod nas okončali školovanje, mogu samo da dobiju potvrdu da su diplomirali i to im je zamjena dok se promocija ne organizira. Svaka promocija podrazumjeva javno okupljanje, međutim svi ćemo, zbog trenutne epidemije, morati s tim da sačekamo.”

„Vjerujem da ćemo se uskoro izboriti sa ovim stanjem i uspjeti pronaći rješenje za ponovno održavanje univerzitetske nastave u našim amfiteatrima i učionicama. Do tada, želim svim našim profesorima uspješno održavanje on line nastave i studentima puno sreće u svladavanju gradiva“, poručio je na kraju rektor Islamović.

Image
Bihać