UNIVERZITET U BIHAĆU: Otvoren Konkurs za upis studenata u novu akademsku 2020/2021. godinu

Univerzitet bihać
Vlada USK odobrila je upisnu kvotu za upis studenata na Univerzitet u Bihaću za novu akademsku 2020/2021. godinu.

Prijem dokumenata za upis na neki od odsjeka Univerziteta u Bihaću počeo je jučer, 15. juna.  Planiran je upis za 445 studenata za prvi ciklus studija, na drugi ciklus planiran je upis za 175 studenata, dok je za treći planiran upis za 5 studenata. Za studijske odsjeke, koji zabilježe zainteresiranost manju od 70% , Univerzitet u Bihaću i Vlada kantona, pokušaće da pronađu zajedničko rješenje. Također, definirano je na koji će način biti organizirano polaganje ispita i promocija diplomanata.

Prije nešto više od dva mjeseca Senat Univerziteta u Bihaću  utvrdio je prijedlog upisne kvote u prvu godinu studija na ovu visokoškolsku ustanovu. Nakon što je usaglašena kvota na Senatu, Bihaćki univerzitet je preko Ministarstva obrazovanja istu uputio na saglasnost Vladi kantona, koja ju je i odobrila, definirajući  donje kvote, koje će biti minimalno dostatne da bi se određeni fakultetski odsjek  mogao upisati. 

„Zauzet je stav da na studentskim odsjecima gdje broj prijavljenih kandidata bude veći od 70% upis će biti omogućen, dok na odsjecima gdje ta kvota bude manja, Univerzitet u Bihaću će da obavjesti Vladu kantona, gdje će zajednički pokušati da pronađu rješenje“, pojašnjava prof. dr. Fadil Islamović, rektor Univerziteta u Bihaću.

Image
Rektor Bihać

“Ako se desi da je to neki studijski odsjek, čiji su profili deficitarni, kao što su npr. profesori matematike, tražićemo da Vada kantona da saglasnost za upis manjeg broja kandidata. Međutim, ako se desi, da je to neki studijski odsjek, čiji su profili suficitarni na tržištu rada, tada, vjerovatno, neće biti upisa na tom studijskom odsjeku, nego će se studenti uputiti da upišu srodan studijski odsjek.”

Što se tiče broja delegiranih studenata, na prvom ciklusu je planirano da bude upisano ukupno 445 studenata, od čega je 360 redovnih, 55 samofinansirajućih i 30 vanrednih, ističe rektor Islamović, dodajući da je na drugom ciklusu predviđen upis 175 samofinansirajućih studenata, dok je na trećem ciklusu predviđen upis za 5 studenata.  Neki studijski odsjeci, još su uvijek u fazi delegiranja.

“Mi smo na Senatu, prije nekih mjesec dana, prihvatili eloborat o osnivanju još jednog studijskog odsjeka na doktorskom studiju na našem Tehničkom fakultetu,odsjek Elektotehnika, smjer -Informatika. Ukoliko se desi da dobijemo saglasnot, moguće je da narednu godinu uđemo i sa tim studijskim odsjekom”, kazao je rektor Islamović.

Zbog aktuelne situacije nametnute pandemijom i činjenice da se uskoro približavaju ispitni rokovi,  rektor Islamović je istaknuo da će studenti polagati ispite fizički u učionicama, raspoređeni u grupe po desetoro studenata, dok će u amfiteatrima biti ih po grupama od 15, uz strogo pridržavanja epidemioloških mjera. “Ispiti će krenuti od 29.06. i trajaće do 30.07. Poslije toga slijedi kolektivni odmor. Dobijena je saglasnot da se laboratorijske vježbe odvijaju u laboratorijama na našim univerzitetima u grupama po 10 studenata.” 

Kada je u pitanju svečana promocija i dodjela diploma, rektor je istaknuo.

“Nekoliko fakulteta već traže termine za promociju diploma studenata koji su okončali školovanje. Poštivajući naredbe nadležnih tijela naše zemlje, maksimalan broj osoba koji može biti u jednom velikom prostoru je ograničen na 100 osoba, pri čemu je potrebno nositi masku i držati socijalnu distancu. Vjerujem da ćemo prije godišnjih odmora, imati jedan ili dva fakulteta sa organiziranim promocijama. Fakultet Zdravstvenih studija je već delegirao termin za održavanje promocije”, istaknuo je rektor Islamović.

Iz Rektorata Univerziteta u Bihaću obavještavaju sve svoje buduće studente da će Konkurs za upis u novu  akademsku 2020/2021. godinu biti  raspisan tokom ove sedmice, a prijem dokumenata krenuće od 15.06.

Univerzitet u Bihaću će i dalje ulagati maksimalne napore  da unaprijedi kvalitetu svih studijskih odsjeka, te poduzeti brojne aktivnosti  s ciljem kontinuiranog razvoja i uključivanja univerziteta u savremene evropske i svjetske akademske tokove.