Unski lađari se održavaju 4. augusta, umjesto 3. kako je prvobitno najavljeno

Općina Bosanska Krupa, Centar za kulturu obrazovanje i informisanje, Sportski savez i Kanu klub Kormoran, 39. Unske lađare organiziraju 4. augusta (nedjelja), umjesto 3. augusta kako je prvobitno bilo najavljeno.

„Posljednjih godina Unske lađare smo održavati u drugoj polovini jula, uglavnom predzadnju subotu. Zbog iskazane želje pojedinih lađara koji se nalaze u inostranstvu i koji tada nisu u mogućnosti uzeti učešće, manifestaciju smo planirali 10. augusta, pa smo onda zbog Kurban-bajrama ipak zakazali za 3. august. Poklopilo se sa obilježavanjem godišnjice oslobođenja Crkvine zbog čega su reagovali pojedini građani.

Organizacioni odbor će svakako uvažiti sugestije i Unske lađare održati naredni dan, odnosno 4. augusta“, ističe predsjednik odbora, načelnik Armin Halitović. Osim utrke tradicionalnim lađama bit će organizirana utrka kajaka i skokovi sa Drvenog mosta „Prva lasta Une“, a potom koncert Ilme Karahmet. Satnica svih događaja ostaje nepromijenjena.

Prepoznatljiva bosanskokrupska manifestacija ove godine počinje već od popodnevnih sati u Malim adama gdje će biti organizirani brojni zabavni i sportski sadržaji. Sve prisutne goste, učesnike, kupače, zabavljat će bosanskokrupski DJ-evi.
Peti put zaredom, u okviru manifestacije „Unski lađari“, održat će se i međunarodno takmičenje kajacima. Na takmičenje pod nazivom „Zeleni otoci“, koje počinje u 12.00 sati dolaze takmičari iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije. U 17.30 sati je okupljanje i defile lađara, a u 18.30 glavna utrka. Kao i do sada, lađari će
svoja veslačka umijeća i fizičku spremnost demonstrirati na relaciji dugoj 5 km, od Crnog jezera do Drvenog mosta, gdje će od 19.30 sati biti održani i skokovi „Prva lasta Une“.

Nakon sportskog dijela manifestacije u 21.00 sat u Malim adama bit će dodijeljene nagrade i priznanja, a nakon toga upriličen koncert. Sve prisutne, zahvaljujući firmi Boreas, članici „Stanić Group“, zabavljat će Ilma Karahmet sa bendom.

Za manifestaciju je osiguran bogat nagradni fond koji će obuhvatiti veći broj učesnika, ne samo ekipe koje osvoje prva tri mjesta što je bio slučaj posljednjih nekoliko godina.
Organizatori 39. Unskih lađara su Općina Bosanska Krupa, Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje i Sportski savez općine Bosanska Krupa. Tehničku podršku pružit će Kanu klub Kormoran iz Bosanske Krupe. Generalni pokrovitelj Unskih lađara kao i nekoliko proteklih
godina je Boreas d.o.o. Kreševo (Stanić Group).

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa