fbpx Unski smaragdi: Volonteri mijenjaju svijet nabolje

Unski smaragdi: Volonteri mijenjaju svijet nabolje

Home

Unski smaragdi: Volonteri mijenjaju svijet nabolje


Logorska dolina u Kranju je na sličan način koncipirana kao i NP Una, zbog čega je posjeta bila plodonosna.U organizaciji WWF Adria, jedne od najvećih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, turistički radnici Nacionalnog parka Una iz Bihaća boravili su više dana u posjeti Kranju (Slovenija), odnosno Logorskoj dolini, gdje su predstavili dio gastro-ponude NP Una. Ovaj vid uspostave komunikacije i saradnje među destinacijama primjer je dobrog upoznavanja, čime se donose nove ideje za održiv razvoj turizma u zaštićenim područjima.

Nekoliko projekata

Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una, u povodu ove posjete je istakao:- “Mi smo prezentirali proces uspostave rada NP Una tokom proteklih 5,5 godina našeg rada – što smo uradili kada je zaštita i očuvanje prirodnih i svih drugih vrijednosti na tom području u pitanju, ali isto tako što smo uradili i sa svim partnerima i prijateljima kada je u pitanju uvezivanje, unapređenje sveukupne turističke ponude. Logorska dolina je na sličan način koncipirana kao i NP Una, zbog čega je ova posjeta bila veoma plodonosna. Ovom prilikom dogovoren je niz planova za buduću saradnju."- “Očekujemo na proljeće uzvratnu posjetu naših prijatelja iz Slovenije, kada ćemo kroz potpisivanje sporazuma o bh. saradnji, u narednom periodu uz monitoring i stručna vođenja projekata WWF Adria, raditi i na pripremama zajedničkih projekata kojima ćemo aplicirati na tendere”, istakao je Mulić.

Šampioni volonterstva

Unski smaragdi, šampioni volonterstva, u suradnji sa udruženjem Radosti druženja, obilježili su peti decembar, Međunarodni dan volontera, koji se ove godine obilježava po trideset prvi put pod motom Pružimo ruke volonterima cijelog svijeta! Članovi udruženja Radosti druženja položili su prvo zakletvu Unskih smaragda, primili ličnu kartu prijateljstva i zvanično postali članovi Unskih smaragda. Članovi Dječijeg ekološkog parlamenta su štićenicima Radosti druženja uručili ekološku literaturu “Urban-eko“, a zatim su zajedno pogledali DVD “Trideset godina Unskih smaragda!“U sklopu interaktivne radionice, volonteri Unskih smaragda su pomogli štićenicima napraviti novogodišnje ukrase i uraditi od otpadnih čepova logo sa imenom udruženja Radosti druženja. Na kraju radionice za najvolontera proglašena je Selma Žilić, iz udruženja Radosti druženja, koju su Unski smaragdi nagradili knjigom “Ljepotica iz djetinjstva“.Radionica je imala za cilj promovirati dobrovoljni rad volontera, učiniti ga vidljivim kako u lokalnim zajednicama, tako i na međunarodnoj razini.- „Volonterima treba dati veći značaj u društvu, jer oni mijenjaju svijet nabolje, doprinose poboljšanju kvaliteta života, te stvaraju humanije, ravnopravnije demokratsko društvo“, kazala je predsjednica Unskih smaragda Mejasa Dupanović.(Izvor: Olsobođenje.ba)
Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 24/01/2017 - 07:37

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top