Unsko-sanskom kantonu nedostaje 108 policijskih službenika

.
Policajci svoj posao moraju obavljati, bez obzira na sve. Koliko je njihov posao zapravo težak i iscrpljujući, uvjerila se i ekipa BHRT-a u noćnoj patroli sa bihaćkim policajcima.

Arman Šarić je u službi četiri godine. Kaže kako je posao policajca izuzetno zahtjevan.

 

ARMAN ŠARIĆ, policijski službenik u Policijskoj stanici Bihać

 

"Kaže se kako nam je glava u torbi u nekim situacijama, ne znate šta vas čeka, mada ja gledam više na ove pozitivnije stvari u policiji, kad nekom spasite život, usrećite nekog – to je neprocjenjivo. Noć na terenu je nepredvidiva, vi nikad ne znate šta vas čeka u službi, nekad može biti lagano, ali nekad ne znate šta vas čeka tu noć".

 

A, prethodnih noći, posla je više nego inače.

 

Obim posla policijskih službenika se dodatno poveća u vrijeme praznika, odnosno kada dolazi dijaspora.

 

NERMIN KLJAJIĆ, ministar unutarnjih poslova USK

 

"Morate više biti prisutni na terenu jer je zakonski zabranjeno voziti pod uticajem alkohola i u kontrolama vidimo kako dosta pijanih lica sjeda za volan". 

 

Preventivno djelovanje i sigurnost građana je policajcima na prvom mjestu.

 

Iako se situacija s migrantima smirila u zadnje vrijeme, policajci u ovome kantonu i dalje imaju pune ruke posla. S druge strane, u službi ih nedostaje - u Unsko-sanskom kantonu trenutno fali 108 policajaca.

 

NERMIN KLJAJIĆ, ministar unutarnjih poslova USK

 

"Najveći broj policajaca nedostaje u gradu Cazinu i Sanskom Mostu, 27 i 24. U Kladuši nedostaje 14, u Krupi 14 u Bužimu pet i u Ključu isto pet ili šest". 

 

Iako u Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da nisu u potpunosti zadovoljni kada je u pitanju položaj policijskih službenika, najavljuju da će u narednom periodu intenzivno raditi kako bi poboljšali uslove rada, ali i primanja. Interes za ovaj posao postoji kažu mnogi, ali svakako bi bio puno veći kada bi i primanja bila veća.