Unskom prugom za dva mjeseca

Do početka rata u BiH, željeznice su bile uvezane i u funkciji, ali su poslije građani Unsko-sanskog kantona ostali odsječeni. Bliži se kraj dvadesetsedmogodišnjem čekanju da se unska pruga uveže u željeznički sistem Federacije, što će se konačno i desiti ovoga ljeta, kada će krenuti prvi talgo-voz na relaciji Sarajevo - Bihać. Projekt elektrifikacije unske pruge je u toku, a radovi su se intenzivirali konačnim dolaskom lijepog vremena.

Osnova civilizacije

U Željeznicama FBiH (ŽFBiH) su spremni uskoro da uvedu ovu liniju, te su za njen početak već odredili datum - 1. juli 2018. godine.

Trenutno na unskoj pruzi izvođač radova - Step Sarajevo sanira kontaktnu mrežu na dionici Blatna - Bihać. Postavljeni su potporni izolatori za razvlačenje obilaznog voda u stanicama Bihać, Grmuša, Bosanska Krupa i Bosanska Otoka. Kada se saobraćaj uspostavi, Krajišnici će moći putovati od Bihaća preko Bosanske Krupe kroz Bosansku Otoku, Blatinu i Bosanski Novi. Dalje se uključuje u sistem željeznica, na lijevoj strani za Zagreb, a desno za Sarajevo.

Od predstavnika izvođača radova tražili smo odgovor hoće li moći ispoštovati rok, kojeg je ŽFBiH najavio.

- Mi se nadamo da ćemo održati rok koji smo dogovorili, nikakvih problema ne bi trebalo biti. Početak radova jeste zavisio od vremenskih uslova, imali smo i snjegove, vjetrove i poplave. Sad je stabilno vrijeme, tako da možemo raditi. Naše ekipe prilično solidno izvršavaju dnevne zadatke i urađeno je sve što je do sada planirano, kazao nam je Midhat Hajrić iz Stepa.

Željeznice FBiH će realizacijom ovog projekta, nakon 27 godina, ispuniti cilj da povežu sve veće bh. gradove u jedinstvenu putničku mrežu.

TALGO-GARNITURA JE SPREMNA

Direktor Željeznica Federacije BiH Enis Džafić nedavno je izjavio da će cijena povratne karte od Sarajeva do Bihaća biti 62 marke (KM), a da će, kao što je to i do sada bio slučaj, popuste imati studenti, penzioneri, djeca i novinari. Talgo-voz za Bihać sadržavaće i spavaće kabine za jednu i dvije osobe, jer će se raditi o noćnoj liniji. One će se dodatno zakupljivati po cijeni za jednu osobu od 40 KM, a za dvije po 25 KM. Svaka garnitura imaće po pet spavaćih kabina.

Krajišnici radosno iščekuju talgo-voz, a posebno su obradovani željeznički radnici u USK-u, kojima je ovo povratak života na tračnicama.

- To je osnova civilizacije, da se više ne zatvaramo u granice. Konačno je prošlo vrijeme da naša djeca u osnovnoj školi nemaju voz, koji ima i Južna Afrika. Ljudi su bili na Mjesecu, a mi ćemo konačno dočekati da imamo i taj talgo-voz. Inače, nama je još bitnija elektrifikacija pruge, jer je to kao resurs daleko jeftinije od goriva, tako da bismo danas-sutra mogli i teret značajnije prevoziti unskom prugom, ispričao nam je Almir Džankić, željezničar koji radi u Bihaću i Bosanskom Novom.

Inače, unskom prugom se i sada odvija promet tereta, doduše, slabijim intenzitetom. Zbog neprohodnosti pruge od Martinbroda do Knina, dijela koji je u nadležnosti Hrvatskih željeznica, onemogućen je pristup većem broju roba iz jadranskih luka. Zbog ove neuvezanosti željeznica ispaštaju privredni subjekti obje zemlje.

Elektrifikacijom unske pruge stiče se prvi uslov za razvoj, a uvezivanje državnih pruga je perspektiva za našu zemlju na putu ka članstvu u EU.

Mogućnost izbora

Ipak, elektrifikacija se završava na potezu Sarajevo - Bihać. Dalje, od Bihaća ka Martinbrodu, otvara se mogućnost učestalijeg saobraćanja turističkog voza.

- Rotary otvoreni voz za Nacionalni park Una je samo jedan primjer. Radi se o turističkom vozu kojeg može bilo ko da angažuje, da se u otvorenim vagonima putuje u srce Nacionalnog parka. Kada se završi elektrifikacija, sigurno će biti više i ovakvih ruta. A nadamo se da će nakon elektrifikacije vrlo brzo biti otvorena i tema uspostave lokalnih linija u USK-u, koje trenutno ne voze, kazao nam je Džankić.

Prva linija talgo-vozom Sarajevo - Bihać od prvog jula veliki je korak u tom pravcu, a svako putovanje ovom linijom za Krajišnike je avantura, sloboda i konačna mogućnost izbora koju nisu imali.