Unuka Alije Izetbegovića priredila njegovu zbirku ilustrovanih citata

Zbirka ilustrovanih citata prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića "Poruka sebi" u izdanju Muzeja "Alija Izetbegović" izlazi iz štampe ovih dana.

Urednica izdanja je Nađa Berberović-Dizdarević, vizuelni identitet knjige uradili su Emir Oručević koji je i autor naslovnice te Fadil Pleho kao autor dizajna.

Predgovor za knjigu napisao je književnik Hadžem Hajdarević koji, između ostalog, zapisuje da je Alija Izetbegović životnu filozofiju, konkretnije vlastitu viziju života i životnu misiju kojoj je principijelno bio predan, gradio najprije na islamskom razumijevanju svijeta, života, životnih mijena i ovozemaljskih smislova, te intelektualno provjeravao na bogatoj, raznorodnoj, evropskoj misaonoj tradiciji i iskustvu.

"Alija Izetbegović se ne ustručava razmišljati o mnogim svakodnevnim i univerzalnim aspektima čovjekova života. On misli iz pozicije i vjernika, i naučnika, i pjesnika, i racionalnog promatrača, i mogućeg zanesenjaka", zapisao je Hajdarević.

Navodi, nadalje, da je Alija Izetbegović jedan od najautentičnijih i najdosljednijih mislilaca u Bosni i Hercegovini u posljednjim decenijama XX stoljeća.

On u predgovoru poručuje onima koji će se susresti sa mislima u knjizi - ličnim, autentičnim, kristalolikim mislima o svijetu, životu, sudbini, slobodi, o svemu čega se svojom mišlju dotaknuo Alija Izetbegović, da u njihovu čitanju/razumijevanju ne budu suviše "opterećeni" ni traumatičnim bosanskohercegovačkim političkim kontekstima, ni činjenicom Izetbegovićeva dugogodišnjeg robijanja kao političkog zatvorenika.

"Sve ove misli, koliko god je to moguće, treba čitati/razumijevati kao slobodne, kondenzirane, univerzalne misli sa kojima smo, evo, u mogućnosti da i lično uspostavimo vlastiti, primjereni, neposredni misaoni dijalog", zapisao je Hadžem Hajdarević, piše RadioSarajevo.ba.

U narednom periodu knjiga "Poruka sebi"  biće štampana i na engleskom i turskom jeziku.

Image