UO Sindikata GP BiH: Nismo razmatrali Nacrt Zakona o policijskim službenicima

.
Upravni odbor Sindikata Granične policije BiH na svojoj redovnoj sjednici dana 2. decembra, kao tačku dnevnog reda nije razmatrao Nacrt Zakona o policijskim službenicima BiH, saopćeno je povodom teksta da je taj dokument izazvao nezadovoljstvo među pripadnicima GP BiH.

"Sindikat Granične plicije BiH još uvijek nije dobio bilo kakav nacrt Zakona o policijskim službenicima, iako je u ranijem periodu bilo formirano više Radnih grupa za izradu nacrta predmetnog Zakona.

Sindikat granične policije BiH kao članica Saveza Sindikata policijskih organa u BiH odavno pokušava nadležnim institucijama dokazati da je navedeni Zakon manjkav i zastario te da je isti potrebno mijenjati", naveli su.

Sindikat Granične policije BiH, navode, nikada neće prihvatiti zakonska rješenja koja su diskriminatorna i nepovoljna za sve zapslene u Graničnoj policiji BiH, a posebno policijske službenike u dijelu koji se odnosi na način i procedure i vrijeme trajanja internog premještaja.

"Iznošenjem ovakvih tendecioznih naslova i informacija u javnost i kod našeg članstva bespotrebno se unosi određeni vid nepovjerenja prema Sindikatu, iako Sindikat zadnjih deset godina pokušava da skrene pažnju javnosti i zakonodavcu na mnogobrojne probleme, od plata koje su zadnjih 12 godina dva puta smanjenje, zastarjelih zakonskih i podzakonskih rješenja, neadekvatnih uniformi , neuslovnih graničnih prijelaza, nošenja tereta u borbi protiv ilegalnih migracija, pandemije uslijed KOVID-a 19, bez adekvatne pomoći države", dodali su.