UO Sindikata policije KS osudio napad na policijske službenike tokom protesta

Zahtijevaju da nadležni organi procesuiraju one koji su učestvovali u tuči sa pripadnicima specijalne jedinice

Upravni odbor Sindikata policije Kantona Sarajevo najoštrije je osudio svaki vid napada na policijske službenike koji su se dogodili tokom današnjih protesta grupe demobilisanih boraca u Sarajevu.

U saopćenju za javnost UO tog Sindikata navodi se da cijene sve ono što su borci uradili za državu Bosnu i Hercegovinu u proteklom ratu, ali napominju da u redovima policijskih službenika koji su danas vršili svoje poslove i zadatke ima i onih koji su bili saborci upravo demobilisanih boraca, te da ih posebno žalosti činjenica da su policijski službenici napadnuti dok su održavali javni red i mir i osiguravali izražavanje nezadovoljstva navedene populacije od čijih pojedinaca su potom napadnuti.

- Podržavamo proteste koji su mirni i dostojanstveni, kao što je bila i dostojanstvena borba za ovu zemlju, i dajemo podršku da se svako na miran način i u skladu sa zakonom bori za prava koja smatra da mu pripadaju, ali nećemo dopustiti da se policijski službenici na najbrutalnije načine napadaju, a da to prođe nekažnjeno - naglašava se u saopćenju.

UO Sindikata zahtijeva da nadležni organi u skladu sa zakonom procesuiraju sve osobe koje se sumnjiče za napad na policijske službenike, a istinskim borcima poručuje da nasilje nije put za ostvarivanje njihovih ciljeva.

- Dajemo punu podršku svim kolegama u vršenju službene dužnosti. I danas se pokazalo šta znači biti policijski službenik Uprave policije Kantona Sarajevo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, uz svo uvažavanje svih drugih policijskih agencija - zaključuje se u saopćenju koje potpisuje predsjednik UO Sindikata policije Kantona Sarajevo.