Iznad Bihaća: Uobičajen dan u Kampu Vučjak uz poboljšanje uslova za borovak migranata

U kampu Vučjaku već skoro mjesec svaki dan ista slika. Migranti u redu za doručkom, što je jedan od dva obroka koji obezbjeđuje Crveni križ grada Bihaća.

I danas uobičajen dan u kampu Vučjak gdje se nalaze migranti koji stižu na područje Unsko-sanskog kantona. Broj migranata koji borave na ovom području je konstantan i kreće se od 350 do 400 osoba. Kako saznajemo od Selama Midžića, sekretara Crvenog križa Grada Bihaća, u ovom su kampu svaki dan sve bolji uslovi, posebno nakon što se priključe sanitarni kontejneri koji su dopremljeni na ovu lokaciju jučer u poslijepodnevnim satima, prenosi RTVUSK.

U kampu Vučjaku već skoro mjesec svaki dan ista slika. Migranti u redu za doručkom, što je jedan od dva obroka koji obezbjeđuje Crveni križ grada Bihaća. Novina su mobilni toaleti koje su jučer postavili radnici komunalnog preduzeća Komrad, a nabavljeni su uz pomoć Bavarskog Crvenog križa iz Njemačke.

Selam Midžić, sekretar Crvenog križa grada Bihaća naglašava da je jako bitno što su ovih dana postavili sanitarne kontejnere i tuševe koji će se priključiti na mrežu, odnosno cisterne. Midžić posebno ističe još uvijek nesigurnu situaciju kada je u pitanju zdravstveni aspekt u ovom kampu. Zbog nekontrolisanih dolazaka i odlazaka migranata, još je jednom pozvao mjerodavne institucije da se uključe u rješavanje ovog problema i olakšaju normalno njegovo funkcioniranje. Između ostalog radi se i o zdravstvenoj brizi što će se rješavati sa Ministarstvom zdravstva.        

Neizvjesna sudbina migranata koji dolaze u našu zemlju, a najviše u Unsko-sanski kanton, treba da je goruće pitanje najviših nivoa vlasti. Premda zvaničnici tvrde da će pojačati granice i spriječiti nekontrolisani ulazak, konkretnih rezultata izostaju, a migranti nastavljaju pristizati na područje ovog kantona.