Uposlenici srednjih škola u USK organiziraju Štrajk upozorenja- Na zadnjem smo mjestu po plaćama u cijeloj FBiH

.
Kantonalni odbor SSVOONK-a BiH Unsko-sanskog kantona donio je odluku da se u javnim ustanovama srednjih škola održi štrajk upozorenja.

Štrajk upozorenja će početi u ponedjeljak, dana 21.03.2022. godine, u 09:00 sati itrajat će do 10:00 sati, i provodit će se svaki dan sve do ispunjenja zahtjeva.

 

Strajk upozorenja se organizuje isključivo radi ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava radnika i u tom cilju su postavljeni sljedeći zahtjevi:

 

1. Primjena Kolektivnog ugovora po svim stavkama. 2. Povećanje plate u minimalnom iznosu od 20 posto

3. Prelazak radnika u viši platni razred tako što će se u Pravilnik o napredovanju uvesti ipedagozi i sekretari.

4. Uskladjivanje naknade za prevoz zaposlenika sa rastom cijena goriva.

U slučaju da navedeni zahtjevi ne budu ispunjeni, Sindikat će biti primoran da organizuje proteste odnosno štrajk.

 

Napominjerno da su nekada plate radnika u srednjim Skolama u Unsko-sanskom kantonu bile na trećem odnosno četvrtom mjestu po visini u Federaciji BiH, a sada su već dugo vremena na zadnjem mjestu.

 

Ovom prilikom ističemo da Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH u potpunosti podržava ovaj vid sindikalne borbe i pružiće svaki oblik pomoći kolegicama i kolegama u Unsko-sanskom kantonu i stavlja se na raspolaganje prilikom organizovanja svih aktivnosti sindikalne borbe uključujući i štrajkove solidarnosti u svim kantonima.

 

Kontakt osoba - predsjednik Kantonalnog odbora SSVOONK BiH Unsko-sanskog kantona, stoji u dopisu kojeg potpisuje Admir Terzić, predsjednik Sindikata.