Uposlenici upozoravaju na krčmljenje vrijedne imovine: Zavod za izgradnju samo odabranima poklanja atraktivne državne stanove

Home

Uposlenici upozoravaju na krčmljenje vrijedne imovine: Zavod za izgradnju samo odabranima poklanja atraktivne državne stanove


Zavod za izgradnju KS, s v. d. direktoricom Ljiljanom Pelidijom na čelu, u svom vlasništvu ima 169 stanova, čija je vrijednost procijenjena na 14.660.663 KM. Iako su u pitanju državni stanovi i kao takvi su u vlasništvu svih građana KS, samo odabrani žive u njima. Oni koji ih dobiju, uglavnom bez ikakvog konkursa ili druge procedure, Zavodu ne plaćaju nikakvu kiriju. A stanovi se nalaze na najatraktivnijim lokacijama u gradu, u ulicama Braće Begić, Muhameda Hadžijahića, Višnjik, Zaima Šarca, Azize Šaćirbegović, Paromlinska, Antuna Branka Šimića, Trg grada Pratoa, Hamdije Kreševljakovića...

Saglasnost Skupštine

Zbog ovakve višegodišnje prakse, neki od uposlenika su se pobunili i konačno odlučili progovoriti o netransparentnoj dodjeli stanova. Kako su nam kazali neki od radnika, koji nisu željeli da im otkrivamo identitet zbog straha da ne izgube posao, sve se radi u režiji čelnih ljudi Zavoda, koji su i sami sebi izdali stanove na atraktivnim lokacijama u gradu.

- Prvo su zaposlili radnike, mahom svoju rodbinu i stranačke kolege, na ugovore o djelu i dali im stan, da bi im potom dali ugovore na određeno radno vrijeme. Ni to nije bilo dovoljno, pa tim radnicima sada žele podijeliti stanove u trajno vlasništvo. Čuli smo da bi cijena kvadrata mogla biti mizernih 300 KM. S obzirom na to da Zavod i direktorica po zakonu ne mogu to sami uraditi, dokumentacija je spremna i direktorica će uskoro zatražiti saglasnost Skupštine KS za prodaju stanova onima koji ih već čuvaju, ali po mizernim cijenama. To je pljačka državne imovine - rekla nam je jedna radnica.

Kako su radnici kazali za „Avaz“, Zavod je ranije imao 5.500 stanova. Svi su podijeljeni, otkupljeni i uknjiženi. Ostalo je 169 stanova koji se vode kao zamjenski i namijenjeni su onima čije se zgrade ruše zbog izgradnje novih objekata.

Mnogi stanove, i nakon što je utvrđeno da u njima borave nelegalno i da je naložena deložacija, još koriste. Uposlenici bliski direktorici i njenim saradnicima često, kako kažu radnici, adaptiraju stanove koje su dobili na čuvanje, pa onda iz njih ne žele da isele. 

Pitanje zastupnika

- Kažu da su ulagali u stanove. Njima su dodijeljeni iako neki od njih imaju krov nad glavom, pa ove koriste za iznajmljivanje. O tome niko ne govori niti smije pitati direktoricu je li ovo istina. Pozivaju se na zakon, a nemaju pravo na ove stanove - kažu oni.

I zastupnici u Skupštini KS pitali su direktoricu Pelidiju ko, kako i po kojim osnovama koristi i čuva državne stanove kojima raspolaže Zavod. V. d. direktorice je u odgovoru Skupštini napisala, između ostalog, da ne može davati imena jer bi prekršila Zakon o zaštiti ličnih podataka.  

Iako smo u nekoliko navrata pokušali stupiti u kontakt s Pelidijom i zatražiti njeno mišljenje, svaki put nas je odbila, pravdajući se da je zauzeta. I jučer nam je iz Zavoda rečeno da će nam odgovore na upit poslati do 15 sati, ali to se nije desilo.

Zaposlili djecu, rođake...

Osim nelegalne dodjele stanova odabranima, radnici Zavoda svjedoče i nelegalnom zapošljavanju u Zavodu iako je na snazi moratorij Vlade KS o zabrani zapošljavanja u javnim institucijama. - Oni mogu sve! Zaposlili su svoje rođake, djecu, poznanike...

Najveći problem je taj što većina njih nama nije potrebna, samo primaju plaću, a ništa ne rade. Mnogi od njih nisu ni stručni da rade u Zavodu, a za svoj nerad primaju visoke plaće. Osim toga, pripremili su im i rješenja za dodjelu stanova, a samo se čeka odluka Skupštine da postanu vlasnici vrijedne državne imovine - kazali su nam oni..

Tagovi
Objavio: Pet, 08/09/2017 - 19:57

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top