Upotreba sile nad migrantima: Hrvatska negira, bh. strana tvrdi da jeste

O tome što se događalo u noći sa utorka na srijedu na području općine Velika Kladuša još traje službena istraga.

"Tužiteljstvo BiH je informirano i zajedno sa agencijama za provođenje zakona, poduzima aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja. Dok aktivnosti traju, više informacija u ovom trenutku ne možemo davati. Kada budu dostavljeni izvještaji nadležnih agencija, moći ćemo se opširnije izjasniti", poručeno je.

No opširnije izjašnjenje stiže od ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

"Prema onome, što su migranti rekli nama, da su njih zatekli policija unutar hrvatskog teritorija , da ih je fizički zlostavljala, upotrebljavala prema njima prisilu, a onda nakon toga dovela ih na jedan vrlo, vrlo nepristupačan teren, gdje su ih praktično natjerali niz jednu liticu, vrlo strmu, da se vraćaju unutar Bosne i Hercegovine", pojasnio je ministar sigurnosti BiH.

Te su tu, zadobili različite tjelesne ozlijede, dodaje ministar Mektić. Nagalašva da još uvijek utvrđuju činjenicu da li je i u jučerašnjem slučaju, Hrvatska narušila teritorijalni integritet BiH.

"Mi ćemo sačiniti jednu opsežnu informaciju i dostaviti je Predsjedništvu BiH i mislim da u ovom međudržavnom problemu, ovo pitanje treba da rješava Predjsedništvo, koje vodi spoljnu politiku", naveo je Mektić.

Službeni Zagreb se za sada ne izjašnjava o ovom pitanju, no svoj stav iznose povijesničari i novinari.

Dragan Markovina, povijesničar i predsjednik Nove ljevice u Hrvatskoj je kazao:

"Hrvastaka policija se očito ponaša nezakonito, naprosto to ne postoje nijedan standrd takvog postupanja. Ljude se kada su već prešli granicu, stavlja u nekakav azil, u nekakvo mjesto i traže se papiri što oni žele, i onda država donosi odluku šta će dalje, da li će ih primiti ili deportirati."

"Jasno je da Hrvatska pošto poto želi ući u Shengen, da u tom smislu mora pokazati da je u stanju držati granicu neporpusnom. Pod ovu ili onu cijenu, sa ovim ili onim rizikom, i sa političkom cijenom koju će za to platiti", rekao je Boris Rašeta, novinar.

No, prisjetimo se još ranije kako je i predsjedavajući bh. Predsjedništva Željko Komšić kazao da Hrvatska migrante koji nikada nisu bili u BiH deportuje u Bihać. Mnogo se spekuliralo i o tome da li ih hrvatska policija tuče, te otkud i zašto imaju modrice?

Kolinda Grabar Kitarović, je to tumačila ovako, 4.7.2019. godine:

"Oni koriste silu, odnosno onu razinu sile, koja je propisana hrvatskim i europskim zakonima. A moguće ozlijede koje su nastale, posljedica su upravo ovakvog terena."

No, oni koji prate stanje na terenu tvrde drugačije.

"Nema ni govora da su povrede nastale, samopovređivanjem, padom ili udarom od neke predmete, vidljivo je da se radi o podlivima, hematomima, koji su izazvani udarcima", kazao je Emir Prcanović iz udruženja Vaša prava.