Kina: Odgodite ili otkažite svadbe, skratite sahrane, izbjegavajte gužve...

korona
Kina je zatražila od parova da odgode vjenčanja, a od porodica da maksimalno skrate ceremonije sahrane da bi se suzbilo širenje koronavirusa.

 

- Parovi koji su zakazali vjenčanje za 2. februar treba da odgode proslavu ili da je otkažu - saopćilo je ministarstvo za civilna pitanja.

Sutrašnji datum, 2. februar, smatra se sretnim danom u Kini zbog niza istih brojeva i veliki broj parova upravo je za taj dan zakazao vjenčanje.

Ministarstvo je saopćilo da će privremeno obustaviti usluge bračnog savjetovanja i zatražilo od svih parova da ne održavaju svečane svadbene ručkove ili proslave.

Također, građanima je upućen apel da ''sahrane organiziraju što kraće, jednostavnije i efikasnije", kao i da tijela žrtava koronavirusa treba kremirati što je prije moguće.

Radnici koji rade prilikom sahrana trebaju nositi zaštitnu odjeću i stalno provjeravati temperaturu zbog opasnosti od infekcije.

Školama i univerzitetima širom zemlje naloženo je da ne nastavljaju nastavu, a fabrikama da odgode povratak radnika na posao. Također, od građana se traži da izbjegavaju gužve.