Upozorenje: Nezdrav zrak širom BiH, u Sarajevu nivo PM10 čestica u zraku 34, a indeks kvaliteta 156!

.
Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, navodi se u upozorenju

 

Indeks kvaliteta zraka u nekoliko bh. gradova jutros je veći od 100 što znači da je u kategoriji nezdrav.

 

Prema jutrošnjim podacima FHMZ-a, indeks kvaliteta zraka u Sarajevu na mjernom mjestu amabasada SAD-a je 156, dok je nivo PM10 čestica u zraku 34, dok je u nekoliko drugih gradova nivo PM10 i PM2,5 čestica veći.

 

- Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, navodi se u upozorenju.

 

Nezdrav zrak je i u Zenici (119), Tuzli (142), Lukavcu (127), Ilijašu, Visokom dok je u Živinicama indeks 155 i već spada u kategoriju nezdrav.

 

-Moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali, navodi se.