Upozorenje stručnjaka zbog vremenskih prilika u BiH večeras

.
Zbog olujnih udara vjetra na snazi je narandžasto upozorenje za cijelu Bosnu i Hercegovinu isključujući regiju Prijedora gdje je upaljen žuti meteoalarm.

Prema navodima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, očekuju se udari juga između 60 i 80 km/h, lokalno oko/iznad 90 km/h. Prema projekcijama, udari juga u regiji Tuzle mogu doeszati i 100 kilometara na sat.

Upozorenje meteorologa na snazi je od 12:00 do 00:00 sati.
 

Meteorolog FACE TV-a Nedim Sladić nedavno je objavio podatke za potencijalno najnepovoljniji dan za ovu godinu kada je riječ o vremenskim prilikama.

"Potencijalno najnepovoljniji dan 2020. godine s meteorološkog aspekta bi se mogao dogoditi u ponedjeljak, 28.12. Udari južnog vjetra koje prognozni modeli simuliraju već danima za početak sedmice su zaista impresivni, i ne tako često viđeni na prostoru Bosne i Hercegovine. Razlog jakom, na udare često olujnom i orkanskom južnom vjetru tokom većeg dijela ponedjeljka bit će duboka dolina sa zapada kontinenta s prizemnim centrom nad Velikom Britanijom, produbljena sve do zapadnih obala Mediterana i snažna anticiklona sa istoka kontinenta nad Rusijom, pri čemu će se naša zemlja naći na razgraničenju ova dva sistema u kojima su izobare, odnosno područja koja imaju isti zračni pritisak, prilično zgusnute, a u jednom trenutku između sjevera i juga Bosne i Hercegovine razlika će iznositi čak 15 hPa!", navodi Sladić.

Kako je kazao, ovakvi udari vjetra mogu prouzrokovati velike materijalne štete.