Upozorenje: U narednim satima kritično, mnogim mjestima prijete poplave

poplave
Tendencija porasta vodostaja na slivu rijeke Bosne u narednim satima može dovesti do vanrednog hidrološkog stanja saopšteno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

 

“Tokom noći zabilježen je porast vodostaja na većini stanica na slivovima Bosne i Drine. Trenutno je značajniji porast na hidrološkim stanicama na pritokama rijeke Bosne u Sarajevskom polju: HS Doglodi (Dobrinja), HS Blažuj (Zujevina) te HS Butile (Miljacka). Posljedica je porast vodostaja na HS Reljevo (Bosna) i nizvodnim stanicama na rijeci Bosni.

Dostignut je nivo za početak obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama: HS Reljevo i HS Maglaj na rijeci Bosni te HS Modrac na rijeci Spreči.” navedeno je u upozorenju.

Iako su vodostaji rijeka na području Kantona Sarajevo na visokom nivu, a kiša ne prestaje da pada, za sada nije došlo do izlivanja voda potvrđeno je za N1 u Civilnoj zaštiti KS.

“Trenutno nemamo podatke o izlivanju Bosne ili Željeznice, ekipe su obišle teren, i poplava za sada nema”, rečeno je iz Kantonalne uprave civilne zaštite za N1.

Iz Operativnog centra poručuju da će situaciju pratiti, ali da se nadaju da će doći do stagnacije voda s prestankom padavina, što je najavljeno za danas.

S obzirom na to da je prognoziran prestanak padavina, krajem dana se očekuje stabilizacija vodostaja na slivu rijeke Bosne. Na svim ostalim stanicama na vodnom području rijeke Save u FBiH uglavnom se bilježi opadanje vodostaja i redovno hidrološko stanje.