Upravni odbor UIO: Da li će biti zaustavljen rast cijena cigareta u naredne tri godine?

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH zakazao je za sutra sjednicu na kojoj će se pokušati postići dogovor između entiteta o raspodjeli novca od akciza na gorivo za cestarine u iznosu od blizu 120 miliona KM.

Kako saznajemo, još je neizvjesno da li će doći od dogovora. Podsjetimo, Upravni odbor UIO na sjednici 21. maja nije donio odluku jer nije bilo konsenzusa ministara finansija ni o jednom od tri ponuđena prijedloga.

Naime, od početka februara 2018. godine, od kada su u primjeni Izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH i od kada se naplaćuje posebna akciza na gorivo za cestarine u iznosu od 0,25 KM po litru derivata koji se proda na tržištu BiH, otvoren je poseban podračun Jedinstvenog računa. Na njemu je u međuvremenu akumulirano blizu 120 miliona KM.

Zbog ove činjenice dijelom je blokirana izgradnju autoputeva i rekonstrukcija ostalih puteva u BiH.

Upravni odbor UIO na sjednici 21. maja nije donio odluku o raspodjeli prihoda od akciza na gorivo za cestarine, jer nije bilo konsenzusa ministara finansija ni o jednom od tri ponuđena prijedloga.

Također, na dnevnom redu bi se trebale naći i izmjene Zakona o akcizama kojom je predviđeno uvođenje moratorija na dalje povećanje akcize na cigarete u sljedeće tri godine. 

Prema važećim zakonskim odredbama propisano je da se akcize na duhan povećavaju svake godine, minimalno 15 feninga po pakovanju cigareta.

Prema informacijama iz UIO od 2009. do 2017. visina fiksne akcize se povećala za 1,2 KM po kutiji cigareta. Prihodi od akciza prve godine naplate iznosili su 449,4 miliona KM, a svake godine su se dodatno povećavali, da bi u prošloj godini iznosili gotovo duplo više, odnosno 807,7 miliona KM.

Zbog ovakvog velikog povećanja akciza na duhan došlo je i do naglog porasta crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina u BiH, zbog čega su pokrenute brojne akcije nadležnih policijskih agencija i poreznih inspektora.