Upućen niz zaključaka za očuvanje radnih mjesta i spas privrede

SOGFBIH
Predsjedništvo Saveza općina i gradova Federacije BiH (SOGFBiH) održalo je online sjednicu na kojoj je razmatrana trenutna situacija vezana za epidemiju korona virusa.

Predsjedništvo SOGFBiH donijelo je niz zaključaka i uputilo više zahtjeva Vladi FBiH, županijskim vladama i ostalim nadležnima u povodu krize izazvane pojavom korona virusa u BiH i posljedicama koje bi pandemija korona virusa mogla izazvati na planu života građana, te financijskom i privrednom planu u FBiH, navodi se u saopćenju.

Očuvanje radnih mjesta

Od Vlade Federacije BiH, Parlamenta Federacije BiH i svih županijskih vlada Predsjedništvo Saveza je zatražilo žurno donošenje odluka o privremenim izmjenama propisa o načinu korištenja namjenskih sredstava u proračunima, prema nadležnostima viših razina vlasti.

Predsjedništvo Saveza zahtjeva da snošenje tereta financijske krize mora ići "odozgo prema dolje", odnosno od državne razine prema lokalnoj razini vlasti.

Također, SOGFBiH od Vlade Federacije BiH da sva svoja raspoloživa financijska sredstva iz proračuna usmjere u ublažavanje posljedica krize izazvane pandemijom korona virusa, s naglaskom na očuvanje radnih mjesta i zaštitu zdravstvenog sustava, odnosno građana.

Zatraženo je da se razmotri mogućnost preusmjeravanja sredstava od naknada za korištenje šuma, koncesija, katastra, sredstava za održavanje i izgradnju cesta, u saniranje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Uputili su zahtjev Vladi Federacije BiH i svim županijskim vladama i da žurno donesu kompletan set konkretnih mjera (po resorima) za očuvanje radnih mjesta i spas privrede na području Federacije BiH, uvažavajući i prijedloge Predsjedništva SOGFBiH i da se te mjere upute u parlamentarnu proceduru.

Isplata poticaja za poljoprivrednike

Predsjedništvo SOGFBiH uputilo je apel Vijeću ministara BiH da ubrza protok roba i proizvoda na graničnim prijelazima BiH te da se omogući izvoziti robe i proizvoda preko graničnih prijelaza Izačić, Orašje, Kamensko i ostalih graničnih prijelaza. Također, traži se razmotranje mogućnost stavljanja u funkciju carinskog terminala u Orašju.

Od Vlade Federacije BiH zatraženo je da općinama i gradovima prebaci sredstva planirana za poljoprivredu, kako bi se mogla realizirati sjetva, kao i isplata zaostalih poticaja za poljoprivrednike.

Također, od Vlade FBiH traži se osiguravanje minimalne plaće za razdoblje od tri mjeseca za one radnike kojima je obustavljen rad uslijed mjera Kriznog stožera FBiH/Federalnog stožera civilne zaštite, uz uvjet da ne ugase djelatnost/obrt i da ne otpuštaju radnike, a da im se plaćanje doprinosa odgodi na tri mjeseca.

Predsjedništvo SOGFBiH od Federalnog stožera civilne zaštite traži preispitivanje mjere zabrane kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina, kako bi i te kategorije mogle sudjelovati u obavljanju poljoprivrednih poslova u vrijeme sjetve.