Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika pozdravili Izjavu Predsjedništva BiH

Delegacija Evropske unije (EU) i Ured specijalnog predstavnika EU, u saglasju sa šefovima misija država članica EU u Bosni i Hercegovini, pozdravili su Izjavu o integraciji u EU koju je Predsjedništvo BiH usvojilo na svojoj prvoj sjednici.

 U Izjavi se izražava opredijeljenost da se ispune i uvjeti procesa pristupanja. Cijenimo činjenicu da Predsjedništvo BiH prepoznaje važnost procesa integracije u EU kao strateški cilj zemlje i kao ujedinjujući faktor za sve političke aktere i građane.

Očekujemo da vlasti na svim nivoima u BiH pokažu hrabrost i odgovornost te da održe konsolidirani i koordinirani pristup u poduzimanju neophodnih koraka za napredak na putu ka EU. Sljedeće godine Evropska komisija će objaviti Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, čime se daje ocjena spremnosti zemlje za pristupanje, uključujući preporuke o temeljnim reformama - saopćeno je iz Delegacija Evropske unije (EU) i Ureda specijalnog predstavnika EU.

U ovom pogledu, EU ohrabruje bh. vlasti da ne gube vrijeme do usvajanja Mišljenja i njegovog razmatranja od Vijeća EU.

Uvođenjem i provedbom konkretnih reformi u praksi BiH će pokazati svoju odlučnost u postizanju strateškog cilja članstva u EU. Uspjeh i brzina pristupanja Bosne i Hercegovine u potpunosti ovise od političkog i institucionalnog vodstva zemlje, navodi se u saopćenju.