Usvojena Uredba o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u USK-u

Jučer je održana 26. redovna sjednica Vlade USK-a sa proširenim dnevnim redom.

Jedna od važnijih i prioritetnijih tačaka dnevnog reda bila je ona koja se odnosila na usvajanje Uredbe o postupku prijema u radni odnos, koja će posebno mladom, školovanom kadru, omogućiti jednake šanse za zaposlenje.

Riječ o dokumentu koji definira upošljavanje na određeno i neodređeno vrijeme u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, javnim ustanovama i preduzećima te privrednim društvima, koji su osnovani ili su pod ingerencijom kantona i gradova, odnosno općina.

Ovim dokumentom pokušava se licima koja traže posao omogućiti što ravnopravniji pristup radnim mjestima i transparentnost, koja se namjerava postići javnim oglašavanjem te odabirom kandidata koji je najuspješnije prošao konkursnu proceduru, na osnovu iskazanih znanja i vještina.

U odnosu na federalnu, Uredba USK-a doživjela je i nekoliko izmjena, a po pitanju javnih oglašavanja koja ne podrazumijevaju konkurs. Riječ je o otkazu, sa ponudom izmijenjenog ugovora o radu za mjesto koje podrazumijeva iste uslove.