USAID osigurava migrantima u Bihaću hitnu pomoć u hrani

Putem svog Ureda za tranzicijske inicijative, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) će osigurati jednomjesečne potrebe u hrani za migrante u Unsko-sanskom kantonu gdje je kriza najozbiljnija.

Hrana koja će biti isporučena kao pomoć Međunarodnoj organizaciji za migracije i Crvenom križu Bosne i Hercegovine za mjesečnu ishranu 700 ljudi čime će se prevazići problem do obezbijeđenja dugoročnije podrške.

Hrana će biti distribuirana u formi kuhanih obroka, suhih lanč paketa te osiguravanje mlijeka za oko 180 djece (1 litar za ugrožene slučajeve) u narednih 30 dana. Pomoć će biti distribuirana migrantima u kolektivnom centru Borići, kao i populaciji izvan centra koja dolazi tamo da dobije pomoć u hrani.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, preko 6.800 migranata je ušlo u BiH tokom 2018. godine. Lokalne vlasti izražavaju zabrinutost zbog poteškoća zbrinjavanja velikog broja migranata, posebice u Unsko-sanskom kantonu. Najhitnija humanitarna potreba je upravo kontinuirano snabdijevanje hranom, s obzirom na brzo trošenje zaliha Crvenog križa.