USK – 1300 slučaja čeka mogućnost žalbe na mjere izrečene pri lakšoj povredi službene djelatnosti

usk
Nakon što je na pretposljednjoj sjednici Skupštine usvojena izmjena člana 60. Zakona o državnoj službi u USK, stvoreni su uslovi da Vlada USK donese Uredbu o osnivanju disciplinske komisije u čijoj nadležnosti je postupak utvrđivanja odgovornosti državnih službenika

BIHAĆ, 22. juna - Njih 1300 na području  USK  zaposlenih  u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama posljednje 3 godine nisu imali mogućnost žalbe  na mjere izrečene pri lakšoj povredi službene dužnosti.

Zakon o državnoj službi USK, Ustavni sud FBIH,  proglasio je neustavnim   među ostalim  i zbog neriješenog provođenja disciplinskih postupaka prema državnim službenicima, što je rezultiralo da je  još od 2017. godine prestao rad disciplinske komisije  kojoj je u međuvremenu istekao  i mandat. Sve je to u proteklom periodu  stavilo na čekanje  određene disciplinske postupke.

Ministarstvo pravosuđa USK nakon izmjene  člana  Zakona o državnim službenicima  pripremilo je Uredbu koju je na posljednjoj sjednici  usvojila Vlada USK  čime su stvorene pretpostavke da se ovaj proces  uskoro i završi.