USK aktuelno: Počela nova skolska godina

Skola
Od važnijih događaja na prostoru našeg kantona ovog dana su početak školske godine u izmijenjenim uslovima prilagođenim zbog pandemije koronavirusa, obilježavanje Dana oslobođenja Bosanskog Petrovca i sastanak privrednika iz seetora turizma i ugostiteljstva...

 

BIHAĆ, 14. augusta - U Unsko-sanskom kantonu jutros je u 7 sati i 30 minuta počela nova školska godina. Nastava će se zbog pandemije koronavirusa, odvijati drugačije nego prethodnih godina, uz poštivanje epidemiološko - zaštitnih mjera.

Način izvođenja nastave biti će organiziran kombiniranjem online i predavanja u učionicama. Na preporuku Kriznog štaba, resorno ministarstvo donijelo je odluku da osnovci razreda sa više od 15 đaka budu podijeljeni u dvije grupe, tako što će jedna će pratiti nastavu u školi, a druga putem online platformi i obrnuto. U srednjim nastava će se odvijati sedmicu u školi, a narednih sedam dana online. Učenici do šestog razreda osnovne škole, neće morati nositi zaštitne maske dok će se svi ostali ovog pravila morati pridržavati.

Građani Bosanskog Petrovca obilježavaju danas Dan oslobođenja općine.

Tim povodom boračke organizacije jučer su obišle mezarluke i spomen obilježja na području ove općine, a danas je predviđen Marš putevima 5. Korpusa od spomenika civilnih žrtava rata do Trga šehida. U Domu kulture održat će se sat historije, a o činjenicama iz ratnog perioda i oslobađanju Bosanskog Petrovca govorit će ratne starješine i komandanti.

U Privrednoj komori USK danas će biti održan sastanak vezan za problematiku poslovanja privrednika iz oblasti turizma i ugostiteljstva.

Radi se o jednom od pandemijom najpogođenijih sektora u kojem su gubici zbog nedolaska turista ogromni. Sastanak, uz Privrednu komoru, organizira Turistički klaster „Unasana“, a očekuje se prisustvo brojnih ugostitelja i hotelijera.