USK: Da li zdravstvene ustanove izvršavaju verifikaciju medicinske opreme?

q
Ministarstvo zdravstva Unsko-sanskog kantona zatražilo je od verifikacionog laboratorija „Verlab“ pregled medicinske opreme unutar ovdašnjih zdravstvenih ustanova, koje su izvršile zakonsku verifikaciju.

Na spisku se nalazi 18 privatnih i javnih ustanova. Najveći broj njih su državne ustanove, odnosno domovi zdravlja i bolnice. Tek nekolicina privatnih ispunila je ovu zakonsku obavezu.

Priča o kontroli ispravnosti opreme u zdravstvenim ustanovama aktuelizirana je u javnosti, nakon tragičnog događaja dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun, koja je umrla usljed teških kompilkacija nakon rutinske operacije u jednoj privatnoj klinici u Sarajevu...

Verifikacioni laboratorij „Verlab“ utvrdio je kako je do 15. novembra u Unsko-sanskom kantonu 18 ustanova izvršilo verifikaciju medicinske opreme. Na spisku se nalaze sve javne ustanove odnosno domovi zdravlja, Kantonalna bolnica, sanska Opća bolnica i Lječilište Gata.

Kada je riječ o privatnim zdravstvenim ustanovama, od oko 70 koliko ih egzistira u Kantonu, tek ih je sedam na spisku ovlaštenog laboratorija.

Pet ih je iz Bihaća te po jedna iz Cazina i Bosanske Krupe. Nakon slučaja preminule djevojčice Džene Gadžun, ministar zdravstva zatražio je očitovanje gore spomenutog laboratorija o statusu medicinske opreme u USK-u.