USK: Ministarstvo obrazovanja USK čini iskorake u brojnim segmentima sistema

asd
Ministarstvo obrazovanja USK usvojilo je niz novih pravilnika koji su unaprijedili brojne oblasti ovog resora. Posebno je važan onaj koji se odnosi na praktičnu nastavu za učenike. Naime, novina je da učenici srednjih strukovnih škola od ovog ljeta mogu sticati praksu, i za to biti plaćeni.

Tretira to pravilnik o ferijalnoj praksi, zahvaljujući kojem je veliki broj učenika već sada u brojnim preduzećima na praktičnoj nastavi koja im je plaćena. Uz nove pravilnike, bitno je istaknuti da su izmjene izvršene i za organizaciju te provođenje vozačkih ispita..

Ministarstvo obrazovanja ove godine unaprijedilo je brojne segmente ovog resora.  Novina je pravilnik o praktičnoj nastavi koji je učenicima srednjih strukovnih škola omogućio da svoje znanje primjene i unaprijede radom u brojnim ovdašnjim firmama, i da za taj rad budu plaćeni.

Pravilnik je donesen u saradnji sa Privrednom komorom USK i privrednim subjektima koji su dali svoje sugestije i prijedloge. Usvojen je i Pravilnik o ferijalnoj praksi sa istim odredbama koji učenicima srednjih strukovnih škola omogućava da poslove obavljaju tokom raspusta, pa je tako već sada veliki broj učenika za vrijeme ljetnog raspusta na radu u brojnim preduzećima. I resor saobraćaja doživio je izmjene pravilnika. Preciznije se reguliše organizacija i provođenje vozačkih ispita u USK.

Školske ustanove, dobile su važan pravilnik koji jasno i precizno nalaže evidenciju te praćenje neprihvatljivih oblika ponašanja u školama, s obziom na brojne incidente koji su se dešavali u školama USK. Pravilnikom je definisano da se vodi evidencija, a uz to su profesorima, nastavnicima i menadžmentu dati određeni mehanizmi da se rano prepoznaju ovakvi oblici ponašanja, te se istaknu oni koji su za pohvalu.