USK: Na redovnoj sjednici raspravljalo se i o kritičnim mjestima i putevima gdje se često događaju saobraćajne nesreće

Mm

U Bihaću je danas zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona a, između ostalog, na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova, razmatran, utvrđen  i upućen u skupštinsku proceduru Prijedlog Zakona o oružju i municiji Unsko-sanskog kantona,


Ovim zakonom uređuju se kategorije oružja, nabavljanje i posjedovanje oružja, bitnih dijelova i municije, postupanje sa oružjem i municijom, oduzimanje oružja, bitnih dijelova, municije i isprava o oružju, trgovina oružjem, bitnim dijelovima i municijom, popravljanje, modifikacija ili prepravljanja oružja i bitnih dijelova, posredovanje, onesposobljavanje oružja, civilna strelišta, mehanički trag vatrenog oružja, nadzor nad primjenom ovog zakona, vođenje evidencija, amnestija i legalizacija oružja i zamjena isprava o oružju., obrazložio je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova.

Premijer Mustafa Ružnić i članovi Vlade USK utvrdili su i Prijedlog rada Vlade unsko-sanskog kantona za 2021. godinu. Sukladno Poslovniku o radu Vlade Unsko-sanskog kantona određeno je da Vlada kantona donosi godišnji program rada koji sadrži najznačajnije zadatke koje Vlada Unsko-sanskog kantona treba da izvrši u toku godine, definira nosioce pripreme materijala i  rokove u kojima će se pojedina pitanja razmatrati.  Vlada Unsko-sanskog kantona donosi godišnji program rada u roku od 15 dana od dana donošenja programa rada Skupštine Kantona i dostavlja ga Skupštini Kantona do kraja januara.
 Prioriteti Vlade Unsko-sanskog kantona u 2021. godini će biti usmjereni na projekte intenziviranja privrednog razvoja, jačanja unutrašnje društvene stabilnosti Unsko-sanskog kantona i jačanja vladavine prava kao i iniciranje i provodenje reformi usklađenih sa potrebama Bosne i Hercegovine, te će u saradnji sa drugim nivoima vlasti u BiH, raditi na evroatlanskim integracijama u cilju obezbjedenja dugoročno održivog i stabilnog sistema koji će Unsko-sanski kanton učiniti konkurentnijim.

Iz resora unutrašnjih poslova analizirana je i Informacija o sigurnosti saobraćaja na području Unsko-sanskog kantona. Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona uradilo je pregled stanja za period 2016-2020. godina u kojem ukazuje da se u periodu 2016-2020. godina na putevima USK dogodilo  12.781 saobraćajnih  nezgoda, od čega 75 sa poginulim licima, 2.875 sa povrijeđenim licima (LTP i TTP) i 9.831 sa materijalnom štetom, stradalo je 4.321 lice, od kojih je 78 lica smrtno stradalo, 700 lica zadobilo TTP i 3.543 lica zadobilo LTP. Najmanje saobraćajnih nezgoda dogodilo se 2020. godine (1.813), najmanji broj stradalih lica (659) je evidentiran 2020, godine, najmanji broj saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima je evidentiran 2018. godine (7), najmanji broj stradalih lica sa dobijenim TTP-a evidentiran je 2017. godine (114), dok je najmanji broj lica koja su zadobila LTP (519) evidentirano 2020. godine. Najčesci uzroci saobraćajnih nezgoda su:  greške vozača, psihofizičko stanje učesnika u saobraćaju, stanje i oprema puta.

Opći presjek stanja za 2020. godinu ukazuje da  stanje sigurnosti cestovnog saobraćaja u odnosu na isti period prošle godine karakteriše smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda i smanjenje ukupnog broja stradalih lica. Broj saobraćajnih nezgoda je u padu za 507 ili 21,8 %, a u padu je i broj stradalih za 319 ili 32,6%. Broj saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima je smanjen za 6 ili 31,5 %, smanjen je i broj saobraćajnih nezgoda sa teže povrijeđenim licima za 36 ili 25% i broj saobraćajnih nezgoda sa lakše povrijeđenim licima smanjen je za 118 ili 24,6 %. Saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima nisu evidentirane na području općina Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ.

Ova informacija ukazuje i na kritična mjesta i lokacije na putevima na kojima se često događaju saobraćajne nesreće te će biti upućena i nadležnim institucijama, u čijoj je nadležnosti održavanje puteva, sa upitom o aktivnostima za poboljšanje uvjeta saobraćaja na kritičnim lokacijama.  

Vlada Unsko-sanskog kantona, na današnjoj sjednici, donijela je odluku kojom se objekat bivšeg restorana „Crvena zvijezda“ daje na korištenje  Zavodu zdravstvenog osiguranja dok je ZZO zadužen da, nakon adaptacije i preseljenja, razmotri mogućnost ustupanja prostorija koje Zavod trenutno koristi Ministarstvu unutrašnjih poslova USK.