USK: Nastava počinje 16. septembra, krivična prijava protiv predsjednice Sindikata?

U Bihaću je jutros zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona te razmatrala Informaciju o početku školske godine u osnovnim i srednjim školama na području Kantona.

- S obzirom da je Zakon o srednjem obrazovanju, u članu 41. propisao da školska godina traje od 1. septembra tekuće kalendarske godine do 31.augusta naredne kalendarske godine, te da za svaku školsku godinu ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade Unsko-sanskog kantona donosi nastavni kalendar kojim se planira školska godina, kao i Zakon o osnovnom i općem srednjem odgoju i obrazovanju u članu 26., te u članu 27. da resorni ministar propisuje kalendar za školsku godinu, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta je utvrdilo nastavni kalendar za školsku 2019/2020. godinu i isti je, elektronskom poštom, dostavljen svim osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona. Na osnovu nastavnog kalendara je utvrđeno da školska godina u osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona počinje 2. septembra 2019. godine, a s čime su upoznati svi uposlenici u osnovnom i srednjem obrazovanju na području Unsko-sanskog kantona.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Unsko-sanskog kantona i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Unsko-sanskog kantona su donijeli odluke o stupanju u generalni štrajk uposlenika u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, odnosno obavijestili su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Vladu Kantona da neće započeti sa nastavnim procesom 02.09.2019. godine iako je to propisano zakonima i nastavnim kalendarom za školsku 2019/2020 godinu. Dana 11. 09.2019. Općinski sud u Bihaću je donio Rješenje o određivanju privremene mjere osiguranja, kojom se nalaže Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja Unsko-sanskog kantona da omogući nesmetano obavljanje obrazovnog i odgojnog procesa u javnim ustanovama osnovnog obrazovanja na području USK. Na osnovu navedenog uposlenici su obavezni odmah započeti sa nastavnim procesom u skladu sa utvrđenim nastavnim kalendarom, obrazložio je Damir Omerdić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Kantona.

Vlada Unsko-sanskog kantona, na 66. sjednici, prihvatila je informaciju o početku školske godine te donijela zaključke kojim je zadužila Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta da pozovu sve direktore osnovnih škola na području Unsko-sanskog kantona da uspostave neometan proces nastave sa danom 16.09.2019. godine, a na temelju Rješenja Općinskog suda u Bihaću, broj: 17 0 P 101234 19 Mo od 11.09.2019. godine te zadužila Kabinet Premijera Unsko-sanskog kantona da, u ime Vlade Unsko-sanskog kantona, pripremi krivičnu prijavu protiv Hadžić Zehre, predsjednice Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, Kantonalni odbor Unsko-sanskog kantona, zbog postojanja osnovane sumnje da je imenovana počinila krivično djelo Neizvršenje sudske odluke iz člana 351. KZ Federacije BiH, koju će Vlada Unsko-sanskog kantona uputiti Kantonalnom Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona i Sektoru kriminalističke policije Unsko-sanskog kantona na nadležno postupanje.


(Press Vlada USK)