Delegacija PS BiH: Unsko-sanski kanton ne smije biti više sam u migrantskoj krizi (VIDEO)

Delegacija zastupnika Parlamentarne skupštine BiH, okupljenih oko Kluba za Evropske integracije i sigurnosna pitanja Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, boravila je u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu.

Kako bi sagledali stanje na području Kantona, a vezano za migrantsku situaciju, jučer su članovi delegacije Šemsudin Mehmedović, Lazar Prodanović, Edita Đapo, Aida Baručija, Branislav Borenović i Jasmin Emrić, u pratnji predstavnika Operativne grupe za za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona, obišli privremene centre za prihvat migranata.

Nakon posjete privremenim prihvatnim centrima, zastupnici PS BiH su održali sastanak sa premijerom Unsko-sanskog kantona, Mustafom Ružnićem, i članovima Operativne grupe koji su prezentirali akcioni plan za relokaciju migranata iz privremenih centara Bira i Miral, na novu lokaciju van naseljenih područja.

Zastupnik Jasmin Emrić kazao je da će državni zastupnici ubuduće aktivno biti sudionici u rješavanju problema migrantske krize u BiH, koja se u zadnjih godinu dana lomila na području ovog kantona.

Zajednička je ocjena delegacije da je Unsko-sanski kanton bio ostavljen od državnih institucija, u čijoj je nadležnosti, upravljanje procesom migracija.

Zastupnici su kazali da nakon posjete sad tačno znaju na koji način razgovarati sa nadležnim institucijama i šta od njih tražiti, te će zahtijevati da se pripremi dugoročni plan djelovanja za rješavanje migrantske situacije.

- "Posebno moram pohvaliti Operativnu grupu Vlade USK, na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem. Realno, učinili su i više nego što su mogli sa ograničenim resursima i ovlaštenjima i na neki način oni su osvjetlali obraz insititucijama BiH", kazala je zastupnica Aida Baručija.

Branislav Borenović poručio je da je drugačija slika kada se na licu mjesta vidi situacija.

- "Jedno je kad vidite svojim očima nego kad sjedite u Banja Luci, Sarajevu i Mostaru.... ovo je i humanitarno i zdravstveno i civilizacijsko pitanje. Ipak, na Unsko-sanskom kantonu su držali ovo pod kontrolom, a uz to što su vodili računa o bezbjednosnim izazovima, pohvalno je i da su odvojili ranjive kategorije, porodice sa djecom i djecu bez pratnje. Ono što ćemo zahtijevati jest odgovor nadležnih institucija - šta raditi u narednih nekoliko godina, ne samo od danas do sutra", kazao je Borenović.