USK: Nova zapošljavanja nakon okončanja pandemije

Biro
- Radnici otpušteni tokom pandemije ponovo su, putem različitih programa sufinansiranja i samozapošljavanja, zaposleni ili su otvorili obrte.

BIHAĆ, 1. juna - Od početka pandemije u Federaciji BIH bez posla je ostalo skoro 30.000 radnika, od toga 2.400 s područja USK-a.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje USK-a otpuštanje radnika već od sredine prošlog mjeseca bilo je rjeđe u odnosu na period početka pandemije, a putem različitih programa sufinansiranja i samozapošljavanja skoro 60 osoba se zaposlilo ili je otvorilo obrte.

Program „Druga prilika“, bio je blokiran zbog novonastale situacije, a već danas, sve osobe koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih lica i žele  pokrenuti vlastitu djelatnost ili obrt mogu se prijaviti na program.

 „Mi trenutno do sada imamo oko 20 i nešto prijava koje su nama pristigle po ovom programu i nismo ih mogli obrađivati jer nismo imali dozvoli Federalnog zavoda, sad imamo i taj dio ćemo moći završiti. Pored toga, još toliko prijava bez problema možemo primiti i svakako pozivamo sve zainteresovane nezaposlene osobe koje imaju namjeru da otvaraju nešto da se nama obrate, bilo u službu ili bilo koji biro u našem Kantonu", rekao nam je Nedžad Veladžić, iz Zavoda za zapošljavanje USK-a.