USK ostaje bez zdravstvenih radnika, pacijenti do prvog doma zdravlja putuju i po dvadeset kilometara

zdravstvo
Unsko-sanski kanton iz godine u godinu napušta sve veći broj zdravstvenih radnika. Sve više je onih koji se školuju isključivo da bi otišli, ali i onih koji odlaze na školovanje da se ne vrate. Jedan od najčešćih problema s kojim se susreću mladi ljekari jeste nemogućnost specijalizacije u ovom kantonu, a slična situacija je trenutno i u Domu zdravlja u Bosanskoj Krupi.

 

Nedostatak ljekara ili samo tek po neki u ambulanti slika je koja se može vidjeti u Domu zdravlja u Bosanskoj Krupi. Područne ambulante su prazne, pa iz okolnih mjesta svi pacijenti moraju do prvog doma zdravlja često putovati i po dvadeset kilometara.

„Nama treba doktor, svakom treba doktor, ne samo pojedincu, i da bude stalni doktor u Jezerskom, a oni nama ne daju doktora. Nekad dođe – nekad ne dođe“, priča Muharem Nesimović iz Jezerskog.

„Čekamo prijevoz, dolazimo iz Mahmić Sela. Bila sam prije sedmicu, djeca nisu išla u školu, morala sam negdje ići da noćim, nisam imala ići čim kući. Drugo je ko je ovdje iz Krupe, blizu mu je, iz Mahmića je daleko, a sad nema ni doktora“, govori nam Hanča Tajić.

Doktorica Emira Eljazović često radi u više ambulanti, a pacijenti su primorani sačekati dok se ona ne vrati u onu ambulantu u kojoj su oni. Kaže, nije joj svejedno što pacijenti čekaju.

„Kolege i ja, kad je ovakav dan, ovakva situacija, pokrivamo više ambulanti, više timova porodične medicine, hitnu medicinsku pomoć i pedijatriju, tako da, u suštini, fali nam 4-5 ljekara, pa to sve treba tako da izbalansiramo.“

Prema riječima direktora Doma zdravlja Bosanska Krupa dr. Zlatana Terzića, jedan od gorućih problema je to što svojim mladim ljekarima u ovom kantonu često ne mogu ponuditi specijalizaciju, pa razumije zašto odlaze. No, na rješavanju problema se radi.

„Kod nas veliki broj ljekara dođe, moramo shvatiti u USK-u da smo mi manja mjesta i ljudi žele da određeno vrijeme rade i žele specijalizacije, ako im ne ponudite specijalizaciju i ne obećate nešto – odlaze. Za Jezersko i Mahmić Selo trenutno nemamo ljekara, ali od sutra počinjemo uvoditi stalnog ljekara“, poručuje on.

Priča o slomu zdravstvenog sistema u Unsko-sanskom kantonu nije novina. Uprkos tome što uprava ove bolnice radi na što skorijem rješavanju problema i nuđenju boljih uslova rada svojim uposlenicima, jasnog su stava – sami se ne mogu boriti s ovim problemom.