USK: Politika kao unosno zanimanje- Na preliminarnim kandidatskim listama za područje USK-A 102 politička subjekta s ukupno 1727 kandidata

.
Centralna izborna komisija BiH objavila je danas na web stranici www.izbori.ba preliminarne kandidatske liste i kandidate za lokalne izbore 2020. godine. Ovjereno je ukupno 30.789 kandidata - 425 kandidata za načelnika/gradonačelnika od čega je 29 žena i 396 muškaraca, 196 predstavnika nacionalnih manjina od kojih 40 žena i 156 muškaraca i 30.168 kandidata za općinska vijeća, skupštine opština, gradska vijeća, skupštine grada i Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

 

SARAJEVO, 16. septembra - Na preliminarnim kandidatskim listama Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za predstojeće lokalne izbore koji će biti održani u novembru za područje USK registovano je 1727 kandidata za gradska i općinska vijeća koji čine 102 politička subjekta. 

 

Najveći broj kandidata je na listama za Gradsko vijeće Bihaća – 371, a najmanji broj za Općinsko vijeće Bužima – 108 kandidata i 8 političkih subjekata.

 

Gradska izborna komisija Bihać obavila je danas žrijebanje za učešće u dodjeli pozicija za biračke odbore za političke subjekte koji su uspješno ovjerili svoje kandidatske liste.

 

Prema preliminarnim kandidatskim listama za predstojeće lokalne izbore za gradonačelnike i općinske načelnika kandidirala su se 34 kandidata, za gradonačelnika Bihaća, čak osam kandidata, a Cazina četiri, za općinskog načelnika Velike Kladuše pet kandidata, Bosanskog Petrovca i Sanskog Mosta po četiri, Bosanske Krupe, Bužima i Ključa po tri kandidata.