USK: Pomoć građanima koji su pretrpjeli štetu u olujnom nevremenu

asd
U olujnom nevremenu, koje je juče pogodilo područje Unsko-sanskog kantona, jedna osoba je poginula, a pričinjena je velika materijalna šteta. Neće biti proglašeno stanje prirodne nesreće, a iz Grada Bihaća najavljuju da će pružiti pomoć građanima koju su pretrpjeli štetu.

U samo 10 minuta, snažno olujno nevrijeme ostavilo je iza sebe oboreno drveće, porušene krovove, a pojedina mjesta i bez struje. Građani su i dalje u šoku.

“Puhnuo je jak vjetar i to je sve polomilo u deset minuta. Polomilo je svu struju u komšiluku. Četiri kuće nemaju struje, ljudima frižideri setope u kući od jučer”, rekao je građanin Izet Piralić. U narednim danima bit će sumirana šteta koja će, i sad je vidljivo, biti velika. Iako ne postoje uvjeti za proglašenje stanja prirodne nesreće, Grad Bihać će unesrećenima pružiti pomoć.

“Obavještavamo naše građane da u roku od osam dana od dana nastanka štete, putem adekvatnog obrasca mogu da prijave nadležnoj službi. Kad se skupi dovoljna kritička masa tih zahtjeva, komisija koja već postoji će izaći na lice mjesto i početi utvrđivati štete,” istakao je pomoćnik gradonačelnika Edin Kulenović.

“U Bihaću su povrijeđene tri osobe, od čega prva koja je došla u CUM je bila sa težim tjelesnim povredama. Pozvana je služba za reanimaciju, pacijent je prebačen u šok sobu, no nažalost desio se smrtni ishod. Još su dvije osobe primljene iz Bihaća. Jedna je smještena na odjelu neurohirurgije, za sada se vodi kao stanje sa lakšim tjelesnim povredama, jedna osoba je vraćena kući. Pored tri osobe iz Bihaća, primljene su dvije iz Cazina te po jedna iz Velika Kladuše i Bužima”, saopštila je načelnik CUM-a KB ” Dr Irfan Ljubijankić” Irma Arifović.

Ovakvu oluju građani ne pamte. Kako su nam kazali iz Meteorološke stanice Bihać, jači vjetar zabilježen je tek 1962. godine.

“Bihać i cijeli Unsko-sanski kanton pogodilo je nevrijeme. Puhao je olujni vjetar sa brzinom do 103 km/h, što je ustvari klasa orkanske oluje koja je rijetka na ovim područjima”, istakla je meteoosmatrač Velira Memić.

Nevrijeme koje je trajalo nepunih pola sata, ostavilo je tragove na području od Velike Kladuše do Kostajnice.

Foto: BHRT