USK: Predmeti na čekanju, država braniocima duguje više od milion KM

Do kompromisa još nije došlo, jer razgovora između izvršne vlasti i advokata barem do sada nije bilo

Do izmirenja dugovanja iz ranijih godina advokati u USK obustavili su pružanje usluga odbrane po službenoj dužnosti. Trenutno njih više od 40 s liste Regionalne advokatske komore, angažiranih u predmetima po službenoj dužnosti, od Vlade USK potražuju iznos koji premašuje milion KM.

Održana skupština

Zbog svega toga, u slučajevima gdje su dodijeljeni advokati po službenoj dužnosti, pretresi su otkazani, a kako se čini, tako će biti i u narednim danima, sve dok se ne postigne dogovor.

Ilijas Midžić jedan je od njih. Kaže, isplate prema advokatima koji pružaju usluge odbrane po službenoj dužnosti, a kojih je na listi Regionalne advokatske komore više od 40, neredovne su već godinama. Bili su prinuđeni da Vladu USK na to upozore prošle godine kada su i donijeli odluku o obustavi rada, a potom je stavili u fazu mirovanja nakon pregovaračkog sastanaka i dogovorenog daljnjeg toka isplate dugovanja.

Midžić: Faza mirovanja

Midžić: Faza mirovanjaFoto: (Arhiva)

- Poslije toga ništa se nije desilo, osim pojedinih pokušaja da se obeštetimo. U junu smo održali skupštinu i ponovo obavijestili sve nadležne da ćemo u septembru aktivirati našu odluku o obustavi pružanja usluga - kaže Midžić, predsjednik UO Regionalne advokatske komore USK.

Godinu kasnije, to se i desilo. Krajem avgusta Vlada USK uplatila je dug iz 2016. godine u iznosu od 254 hiljade KM, ali advokati ne odustaju od potraživanja i iz 2017.

Prazna kasa

Do kompromisa još nije došlo, jer razgovora između izvršne vlasti i advokata barem do sada nije bilo. Da u kantonalnoj kasi nema dovoljno sredstava da se isplati cjelokupan dug advokatima, potvrdili su nam u Ministarstvu pravde i finansija. Kažu, krajem avgusta doznačeno je 250 hiljada KM za odbrane za 2016. godinu, dok je za odbrane u 2017. i 2018. neophodno izdvojiti još 1,1 milion KM. Zlatka Šepić, ministrica finansija USK, kaže da će se dugovanja iz tih godina izmirivati prema planu i prema prihodima koji budu dospijevali u budžet USK.

S druge strane, iz komore poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva dok se ne izmire njihova potraživanja i iz 2017. godine.