USK: Prihvaćene izmjene Zakona za isplaćivanje dječijeg dodatka i naknade za nezaposlene porodilje

Bihać
BIHAĆ

Danas, 10.03.2020.godine, u poslijepodnevnim satima sastali su članovi Komisije obrazovanje i Komisije za zdravstvo, boračka pitanja, rad i socijalnu politiku.

Članovi Komisije za obrazovanje usvojili su Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o srednjem obrazovanju, koji tretira donošenje pravilnika o ferijalnoj praksi i praktičnoj nastavi, te izmjene Zakona o visokom obrazovanju koje podrazumijevaju napredovanje u viša nastavnička zvanja.

Komisija za zdravstvo dala saglasnost na finansijski plan Službe za zapošljavanje, te Prijedlog odluke o izmjeni i Odluke o utvrđivanju visine premije zdravstvenog osiguranja za ovu godinu. Kako je istaknuto, odluka se tiče oslobađanja plaćanja punog iznosa od 20 maraka za penzionere sa najnižom penzijom. Oni će, kako je rečeno, ovaj vid zdravstvenog osiguranja plaćati 5 KM. Osim toga prihvaćene su izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodice sa djecom u dijelu koji se odnosi na isplaćivanje dječijeg dodatka i naknade za nezaposlene porodilje.