USK: Privode se kraju isplate poticajnih sredstava poljoprivrednicima za prošlu godinu

.
- U toku su zadnje isplate poticajnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima iz kantonalnog budžeta za prošlu godinu u iznosu od oko 700.000 maraka. Fizička lica koja su aplicirala za novčanu podršku već imaju na računima svoja sredstva, dok se ovih dana isplata vrši za pravna, uglavnom za biljnu proizvodnju. Već ranije, tokom prošle godine, poljoprivrednicima je isplaćeno nešto više od pet miliona maraka po osnovu poticaja...

BIHAĆ, 12. januara - Poljoprivrednicima iz USK, iza kojih je još jedna teška godina zbog koronavirusa, isplaćeno je do danas nešto više od 5 miliona maraka na ime poticaja za 2020. godinu. Preostali iznos od nešto više od 700.000 maraka, poljoprivrednici s nestrpljenjem očekuju. Isplate su počele prije nekoliko dana fizičkim licima koja su aplicirala na podršku, a ovih dana obaveze će biti izmirene i prema pravnim licima.

Prema riječima Sulejmana Kulenovića, ministra poljoprivrede, bit će završeno ono što je planirano a što se u preostalom dijelu ispllate poticaja uglavnom odnosi na privredna društva. Obećanja resornog ministarstva da će sve obaveze biti izmirene do kraja prošle godine, nisu ispunjena, prvenstveno iz tehničkih razloga. Pandemija koronavirusa omela je uposlenike ovog resora da obrade podatke na vrijeme.

Isplate koje se vrše ovih dana odnose se uglavnom na biljnu proizvodnju, ističe ministar Kulenović. Dodaje da je u prošloj godini došlo do značajnog povećanja u mnogim granama i sektorima poljoprivrede, što je iz kantonalne kase povuklo dodatna sredstva.  

Okončanjem zadnjih isplata, poljoprivrednicima će za prošlu godine na ime poticaja sa kantonalnog nivoa, biti uplaćeno oko 6 miliona maraka, što je za oko 1,8 miliona više nego godinu prije, čime se USK ubraja u vodeće u Federaciji BiH, kada su u pitanju ukupna izdvajanja za poljoprivrednu proizvodnju.