USK: Projektima otvarati nova radna mjesta i smanjivati broj nezaposlenih

biro
Na listi Službe za zapošljavanje USK-a nalazi se 29 000 onih koji čekaju posao. Iako se, zbog odlazaka ili otvaranja obrta, mnogi od njih brišu sa spiska, podatak da oko 18 000 njih, jedino ovako ostvaruje zdravstvenu zaštitu, dovoljno govori u kakvoj situaciji se nalaze i država i Kanton. Postoje i programi, kojima se pokušava ublažiti stanje, u koje smo odavno hronično zapali

 

Usprkos lošim statistikama o našim privrednim kretanjima, nezaposlenosti i odlascima, u Službi za zapošljavanje USK-a, više se baziraju na pozitivne projekte, u koje uključuju i radnike i poslodavce. Trenutno je u toku realizacija programa „Tražim poslodavca“ u kojem zainteresirana lica dobivaju vaučer koji će moći aktivirati prilikom pronalaska radnog mjesta.

Novim mjerama, izbjeći će se raniji slučajevi zloupotrebe, što znači da poslodavac mora zaposliti isključivo lice koje se nalazi na listi Službe i koje nije zapošljavao unazad godinu dana. Za poticaje ne može aplicirati ni osoba koja je unazad šest mjeseci imala registrovan obrt. Ovakvim pristupom, kako smo saznali od sagovornika, u USK zaposli se između 800 i 1200 radnika. Ipak, ne može se zanemariti činjenica o 29 000 nezaposlenih, od kojih 18 000 treba osnovnu zdravstvenu zaštitu. Njihove troškove, raznim obavezama, pokrivaju privrednici, koji su također u nezavidnom položaju, zbog brojnih drugih zahtjeva tržišta.