USK: Prvi dobili Vladu, zadnji čekaju na većinu

Posljednji pregovori između stranaka u Unsko-sanskom kantonu koje su se okupile da bi sačinile vlast bez SDA raspali su se bez rezultata. Nezvanično saznajemo da su sastanak prekinuli nezadovoljni predstavnici stranaka DF i SBB. Kada je u pitanju SBB-ov novoizabrani poslanik u Skupštini i bivši SDA načelnik Bužima Agan Bunić, još je neizvjestan njegov stav, a špekulacije da bi se on mogao pridružiti bivšim kolegama iz SDA ostale su nepotvrđene.

- Čim formiramo većinu, zakaza-ćemo nastavak konstituirajuće sjednice, kazao nam je novoizabrani predsjedavajući Skupštine Rasim Pajić.

Većina, dakle, još ne postoji, iako je stari saziv Skupštine USK-a na svojoj oproštajnoj sjednici izvršio smjenu Vlade SDA. Međutim, ispostavilo se da Krajišnicima nije baš lako formirati postizbornu koaliciju. Pored slučaja Bunića, ima tu još poslanika koji su više vremena proveli u SDA, nego u opoziciji. Zatim, poslanik Zlatko Hujić, protiv koga je potvrđena optužnica iz perioda obavljanja dužnosti načelnika Bosanskog Petrovca, sam kaže da je i ovo jedan vid ucjene na njega zbog formiranja većine u Skupštini.

Ni on nije jedini koji je zakačen istragom i javnosti u USK-u nije poznato ko se sve “klima”, pa nije moguće formirati novu većinu koja će ili potvrditi ovu novu, a ipak tehničku vladu Mustafe Ružnića, ili je smijeniti i postaviti novu. Iako su iz SDA prepustili da A SDA predvodi pregovore o formiranju većine, ostaje dojam da će učiniti sve da ovi ne bi uspjeli u tome. S druge strane, pojedinačni poslanici i male stranke imaju svoje zahtjeve za učešće i sada su u prilici da trguju s jednima ili drugima.

- Mi pregovaramo sa svima osim sa laburistima i sa SDA. Pardon, ispravka, pregovaramo i s pojedincima iz SDA, kazao nam je Rifet Hozanović, šef izbornog štaba Pomaka.