fbpx USK: Simboličan izvoz meda na evropsko tržište

USK: Simboličan izvoz meda na evropsko tržište

Home

USK: Simboličan izvoz meda na evropsko tržište


Naša zemlja ima velike mogućnosti izvoza prirodnog meda na strana tržišta. Svojom kvalitetom zadovoljava stroge evropske kriterije, međutim, ova ljekovita prirodna namirnica daleko se više uvozi u našu zemlju nego što se izvozi. Istraživali smo zbog čega je to tako.

Prema podacima Vanjsko-trgovinske komore BiH, Bosna i Hercegovina daleko više uvozi prirodni med,  nego što izvozi. Samo u 2015. godini  u našu zemlju je uvezeno meda  u vrijednosti 1. 674.000 KM, a izvezeno   za 72.000 KM , što su poražavajući podaci. Sličan trend je nastavljen i u prošloj godini.  Na police  stranih  trgovačkih marketa, veoma male količine meda plasiraju se i iz Unsko-sanskog kantona.

Bez sumnje, tvrdi Nijaz Kadirić. direktor Apimeda iz Sanskog Mosta, domaći med je kvalitetniji od onog iz uvoza, kaže. Ovu konstataciju smo puno puta  čuli i  od naših proizvođača.  Da li je baš tako provjerili smo i u Veterinarskom zavodu u Bihaću, koji redovno vrši analize.

Zlatko Jusufhodžić, direktor Veterinarskog zavoda Bihać, kaže da se nameće  pitanje zbog čega naš med  uglavnom završava na  našem tržištu,  s  obzirom  na neospornu kvalitetu, a  nema tržišnih barijera od strane Evropske unije. Po svemu sudeći, u pitanju je cijena jer, kako nam kaže Kadirić, u Evropi je med jeftiniji.

Dakle, računica je jasna.  Ne postoji interes domaćih proizviđača   za izvozom, jer im je povoljnije tržište Bosne i Hercegovine, koje  je za sada dovoljno za trenutne količine koje se proizvedu. Za veća ulaganja u pčelarstvo i proširenje proizvodnje, a samim tim i  većim izvozom, potrebna je značajnija  podrška svih nivoa vlasti u ovom sektoru, zaključuju naši sagovornici.

(Izvor: RTVUSK.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 13/01/2017 - 14:32

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top