USK: U prvom polugodišu ispisana 673 đaka

Broj učenika koji pohađaju osnovne škole na području Unsko-sanskog kantona neprestano se smanjuje, pa su tako tokom prvog polugodišta tekuće školske godine iz ovdašnjih škola ispisana 673 đaka, a procjene su kako se taj broj u međuvremenu i povećao.

Ovo je utvrdila komisija koju je formiralo Ministarstvo obrazovanja USK, a najviše učenika ispisano je iz škola na području Bihaća i Cazina.

U Pedagoškom zavodu USK ističu kako se, u odnosu na period od prije pet godina, broj učenika u osnovnim i srednjim školama smanjio za oko 6.000, što je alarmantan podatak.

Direktorica Osnovne škole "Harmani" u Bihaću Belmana Trivunić kaže kako prvi put nije u mogućnosti da planira projekciju za naredne tri godine, jer je neizvjestan broj učenika.

"Nismo u situaciji da planiramo broj odjeljenja niti to koliko će ko imati normu. Naši planovi ne mogu dobaciti ni do septembra, jer je neizvjesno da li ćemo u nekom odjeljenju imati dovoljan broj učenika ili ćemo ga morati rasformirati", ističe Trivunićeva.

U Pedagoškom zavodu USK ističu kako je evidentno da broj učenika koji se upisuju u škole pada iz godine u godinu, ali da je zabrinjavajuća situacija da se još tokom trajanja ispisuje veliki broj osnovaca i srednjoškolaca. Ističu kako je evidentno da su svemu uzroci pojačane migracije i odlazak velikog broja građana, pa i cijelih porodica s područja USK u inostranstvo.

Rezultat ovakve situacije u školstvu ovog kantona je evidentan višak prosvjetnih radnika, pa je tako Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture USK nedavno evidentiralo 329 zaposlenika koji su tehnološki višak, piše USK Info.

"Veliki broj prosvjetnih radnika nema mogućnost da ispuni radnu normu. Pokušavali smo da riješimo taj problem njihovim preraspoređivanjem u druge škole. Međutim, neminovno je da se suočimo s ovim problemom", kažu u resornom ministarstvu.