fbpx USK: Usvojen je program subvencioniranja kamatne stope za malu privredu

USK: Usvojen je program subvencioniranja kamatne stope za malu privredu

Home

USK: Usvojen je program subvencioniranja kamatne stope za malu privredu


Na danas održanoj sjednici Vlade USK usvojen je Program subvencioniranja kamatne stope za malu privredu čiji subjekti posluju u USK. Tako,Vlada kreće u konkretnu realizaciju podrške poduzetnicima sa početnim iznosom od 300 000 maraka.

Pored toga, članovi Vlade podržali su aktivnosti koje su u konačnici rezultirati listom projekata u okviru javnih investicija iz USK kao sastavni dokument svih programa u Federaciji iza kojih stoji Vlada Federacije.

Značajan dio materijala bio je iz domena rada ministarstva finansija čije je ministrica kroz pismeni akt upozorila  sve budžetske korisnike  da  vode računa o financijskoj disciplini i ne  stvaraju obaveze mimo  svog budžeta.

Vlada USK  odlučila je značajni dio javnih prihoda koji se prikupljaju u kantonalnu kasu ali i budžete drugih javnih ustanova  staviti u funkciju  privrede. Svjesni  da  nam  zbog  slabe ekonomije  odlazi radno sposobno stanovništvo,u Vladi su se odlučili za model regresiranja kamate  kako bi privrednici došli do povoljnih kredita. Kako je budžet usvojen, nema više smetnji da se sa priča krene na djela.

Sredstva u ove namjene planirana su u iznosu od  300 000 maraka. Sada slijedi javni poziv za odabir banke preko koje će  vlada plasirati svoja sredstava udružena sa bankarskim.

Krediti  koji za cilj imaju zapošljavanje plasiraće se i putem  boračkog Fonda. Uz već dvije linije, za rješavanje stambene problematike, postoji i treća za zapošljavanje. Ona će pretrpiti izmjene kako bi  se i među ovom  kategorijom  došlo  do  novih radnog mjesta. Vladinim i sredstvima fonda tako  će se  doći do kapitala  koj bi, tvrdi premijer, dao  jači privredni zamah u Kantonu.

Inače,današnja sjednica Vlade bila je u znaku finansija i projekata koji bi trebali  poboljšati ekonomsku sliku kantona. Do kraja godine Vlada Federacije trebala bi dobiti Program javnih investicija iz Krajine  za period 2017-2019.godina. Premijer nije zadovoljan  većinom do sada  prikupjlenih  projekata  koji su više u domenu infrastrukture a manje zapošljavanja. A korisnici budžeta  pismeno su upozoreni  da  vode računa o financijskoj  disciplini .

Nakon što su danas usvojeni Programi  ministarstva prostornog uređenja i poljoprivrede,općinama  i gradovima u  Kantonu plasiraće se   više od 1.700 000  po osnovu prihoda  iz ekoloških i vodnih naknada. 

 

(Izvor: Rtvusk.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 20/04/2017 - 17:04

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top