USK: Uz covid vidljiva je prijetnja u rastu broja nezaposlenih osoba

.
U mjesecu oktobru na evidencijama nezaposlenih bilo je 34.869 lica, a stopa nezaposlenih veća je od 49%.

BIHAĆ, 2. decembra - Posljednjih mjeseci godine na izmaku pandemija koronavirusa se u sve većoj mjeri odražava na ekonomske parametre, a samim tim broj nezaposlenih lica u USK sve je veći. U mjesecu oktobru na evidencijama nezaposlenih bilo je 34.869 lica, a stopa nezaposlenosti veća je od 49%. 

Poražavajući je podatak da je od početka godine bez posla ostalo 4434 radnika, većinom iz sektora ugostiteljstva, građevinarstva, ali i  drugih djelatnosti. Pandemija koronavirusa uzima svoj danak, a kako bi se sačuvalo zdravlje zaposlenika Službe za zapošljavanje i nezaposlenih u vrijeme nadolazećih praznika uveden je novi režim rada.

Redovna javljanja na šalterima Biroa rada gradova i općina s područja USK, odgađaju se do 15-og januara 2021.godine. Prema informacijama do kojih smo došli, mjere su donesene isključivo zbog preventivne zaštite zdravlja s obzirom na povećanje broja zaraženih na prostoru našeg kantona. Nezaposlene osobe koje dolaze u vezi prijave i evidencije neće ovim izgubiti svoja prava.