USK: Visoka koncentracija polena ambrozije u zraku

asd
Koncentracija polena ambrozije ovih dana je u Unsko sanskom kantonu visoka, upozoravaju iz Odjeljenja za zaštitu bilja Poljoprivrednog zavoda USK. Ambrozija je jedan od najjačih prirodnih alergena, kaže doktor Miodrag Knežević i ističe da je sve više alergičnih na polen ambrozije.

Prema riječima našeg sagovornika visoka koncentracija polena ambrozije u zraku može čak i kod zdravih osoba izazvati alergijske reakcije, a kod alergičnih i teže posljedice.

Neki od simptoma alergije na polen ambrozije su suzenje očiju, kihanje i kašljanje, te otežano disanje. Polen ambrozije naročito je opasan za asmatičare. Više je načina kako prevenirati alergijske reakcije, izbjegavati boravak na otvorenom kada je koncentracija polena u zraku najviša, nije preporučljivo često provjetravati prostorije, boravak u klimatiziranim prostorijama je najbolja opcija, kao i boravak u planinama ili na moru. Isto tako, važno je tokom cijele godine zdravom i bogatom prehranom, i drugim pripravcima jačati imunitet kako bi se organizam lakše borio sa alergijom. Koncentracija polena ambrozije najviša je u mjesecu augustu i septembru, odnosno najizraženija je u ranim jutarnjim satima i prije podne.

Podsjetimo, Odlukom o obavezi uklanjanja i uništavanja ambrozije na području općine Velika Kladuša svi građani obavezuju se na njeno uništavanje.

Image
ger