USKOK nastavlja sa hapšenjima: Pet osoba povezanih s Bandićem privedeno zbog korupcije

asd
Među uhapšenima je i bivši direktor zagrebačkih Gradskih groblja Patrik Šegota

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i danas je nastavio s akcijama hapšenja osumnjičenih koji se dovode u vezu s pokojnim gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem. 

USKOK i Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zajedničkim naporima su 14. jula uhapsili pet osoba na osnovu sumnje da su počili koruptivna djela. 

Istražitelji USKOK-a jutros su ušli u prostorije Gradskih grobalja, podružnice Zagrebačkog holdinga, te da pretresaju ured pomoćnika za pravne poslove Drage Pleša.

Među uhapšenima je navodno bivši direktor zagrebačkih Gradskih grobalja Patrik Šegota koji je kako javljaju mediji uhapšen u Dubrovniku te je na putu za Zagreb gdje ga očekuje istraga, a u toku su i pretresi, prenosi Aljazzera.

U novembru prošle godine Šegota je podnio ostavku, izvijestio je tada Zagrebački holding, nakon što su mediji otkrili aferu s kućicama na Mirogoju gdje su tek novoosnovane kompanije za prodaju cvijeća, svijeća i suvenira na rok od 10 godina dobile atraktivne lokacije.

Mediji su problematizirali što su sve četiri kompanije osnovane samo deset dana prije raspisivanja konkursa koji je trajao tek četiri radna dana a na kojem su ponudile istu cijenu od 3.510 kuna mjesečno.

Hapšenje je uslijedilo nakon antikorupcijske akcije u kojoj je uhapšeno više osoba povezanih s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, među kojima i glavni direktor HRT-a Kazimir Bačić.

Podsjećamo, početkom jula pripadnici Uskok-a su obavili niz hapšenja na osnovu sumnje za kaznena djela počinjena u vrijeme bivše zagrebačke gradske uprave, tj. krajem prošle i tokom prve polovine ove godine, a povezana su s namještanjem poslova na zagrebačkom Adventu, u sklopu kojih su Bandić i drugi ostvarivali višemilionsku dobit nezakonitim putem.