Uskoro blokada polaganja vozačkih ispita u USK!?

Home

Uskoro blokada polaganja vozačkih ispita u USK!?


Ukoliko za pet dana ne budu plaćeni za svoj rad članovi Komisije za polaganje vozačkih ispita obustavljaju polaganje vozačkih ispita na prostoru USK.

Budućim kandidatima biće uskraćeno pravo polaganja ispita jer su članovi Komisije u borbi za svoje naknade. Nepopularna mjera rezultat je dugovanja naknada od strane Vlade USK-a za 21 mjesec,u ukupnom iznosu od 400 hiljada KM. Posljednju naknadu članovi Komisije, njih oko 60, primilo je u februaru ove godine, ali za 2015. godinu.

Iako uredno plate sve obaveze pri polaganju vozačkih ispita, kandidati će od 15. jula biti uskraćeni za polaganje istih. Dio novca kojeg izdvajaju za pologanje prve pomoći, testova ili završnog vozačkog ispita, iako je trebao. , nije došao do članova Komisije. Dugovanja su tako dosegla 21 mjesec. Ermin Goretić je jedan od 60 članova Komisije već tri godine. Ljekar je po struci i jedan od pet članova Komisije pri pologanju prve pomoći. Posljednju naknadu za svoj rad iz 2015. godine dobio je u februaru ove godine.

Samofinansirajuća komisija Kantonu zaradi godišnje oko 800 hiljada KM, od čega za naknade Komisije odpada oko 25 % navedene sume. Zaradili su novac, ali iz istog nisu bili i plaćeni. Čekali su 21 mjesec, ali džaba, kako kažu, više neće raditi. Dugovanja za 60 članova Komisije dosegla su iznos od skoro 400 hiljada KM.

Ipak, kako se čini, razumijevanja s druge strane ima. Dinamika isplata dugovanja, ističe prvi čovjek Kantona Husein Rošić, već je planirana.

Ukoliko resorsno ministarstvo i Vlada USK ispune njihove zahtjeve, odlučni su članovi Komisije, održavanje ispita će biti nastavljeno, u suprotnom , za pet dana biće otkazano polaganje vozačkih ispita na prostoru USK-a.

 

(Izvor:usn.ba)

Topic
Objavio: Pon, 10/07/2017 - 17:21

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top