Uskoro će biti odlučeno gdje će Karadžić odslužiti doživotnu kaznu

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) još nije donio odluku o tome u kojoj će državi ratni zločinac Radovan Karadžić izdržavati kaznu doživotnog zatvora, na koju je pravosnažno osuđen 20. marta ove godine.

No, kako “Dnevni avaz” saznaje, takva odluka uslijedit će uskoro!

Potpisale ugovor 

- Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), sudija Karmel Ađijus (Carmel Agius) uskoro će donijeti odluku - potvrdila je za “Avaz” Helena Egleston portparol iz Haga.

Inače, iz Haga nam je ranije rečeno da će, nakon što sekretar stupi u kontakt s "jednom ili više država kako bi utvrdio jesu li spremne da se u njima izvršava kazna", odluku će donijeti predsjednik.

Podsjećamo, na stranicama Mehanizma za kaznene sudove navodi se da bi 70-godišnji Karadžić kaznu mogao odslužiti u državama članicama Ujedinjenih naroda, koje su potpisale ugovor i pristale primiti osuđenike MKSJ-a. To su Norveška, Švedska, Finska, Danska, Estonija, Velika Britanija, Belgija, Njemačka, Poljska, Francuska, Austrija, Italija, Španija i Portugal.

- Razgovor je obavljen sa svim spomenutim zemljama. Sigurno je da Karadžić neće biti izručen Srbiji, kako se spominjalo, ali ni zemljama koje su joj bliske – potvrdio nam je izvor iz Tribunala.

Budući da se o zdravstvenom stanju zločinca Ratka Mladića sve glasnije govori te da se ukazuje da se ono znatno “pogoršalo”, Egleston je za “Avaz” kazala da, “zbog povjerljivosti zdravstvenih informacija”, nije u mogućnosti komentirati zdravsteno stanje individualnih pritvorenika u Pritvorskoj jedinici u nadležnosti Mehanizma.

Adekvatna njega 

- No, željela bih naglasiti da svi pritvorenici u Pritvorskoj jedinici primaju potpuno zadovoljavajuću i adekvatnu medicinsku njegu, u skladu sa međunarodnim standardima pritvora – kazala je ona.

Konačna presuda u predmetu “Mladić”, prema trenutnim projekcijama, očekuje se do kraja 2020. godine.