Uskoro će još jedna Nova godina, a od tvornice peleta u Sarajevu nema ništa

.
Tri godine traje priča o izgradnji tvornice peleta u Kantonu Sarajevo. Iz firme Drvosječa, koja je jedan od najvećih proizvođača i distributera peleta, ocjenjuju da od toga neće biti ništa.

 

Bivši ministar privrede u Vladi KS Adnan Delić izjavio je prošle godine kako će ovo ministarstvo do kraja 2022. imati u planu osnivanje fabrike za proizvodnju peleta.

Ukupna vrijednost ove investicije procijenjena je na 8.457.000 KM.

U aprilu iste godine Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o usvajanju Studije opravdanosti izgradnje peletare na području KS te je i tada je ponovio da će ova fabrika biti otvorena do kraja 2022. godine, što se nije desilo, a neće se sigurno desiti ni u ovoj.

I sadašnji ministar privrede KS Zlatko Mijatović nakon preuzimanja ove funkcije izjavljivao je medijima da će staviti fokus na otvaranje tvornice peleta u Sarajevu. Mijatović danas nije bio rapoložen za razgovor o ovom projektu.Prije dva mjeseca su u Ministarstvu privrede kazali su da su poništena dva javna poziva koje je provodilo preduzeće Sarajevo-šume, te da se za lokacijom na kojoj bi trebala biti izgradđena tvornica još traga.

- Od toga neće biti ništa. Priča o izgradnji tvornice peleta traje tri godine, a oni još nisu našli ni lokaciju gdje će graditi, nemaju ni zemljište. Trebali smo do sada imati tvornicu - kazao nam je Muhamed Helać iz firme Drvosječa.

On smatra da je ideja dobra, ali da joj se mora puno ozbiljnije pristupiti.

- Mi još uvijek ne znamo ni gdje ćemo graditi fabriku, a gdje su ostale aktivnosti, izgradnja objekta, nabavka mašina i radnika. Puno je pitanja. Sarajevo je jako daleko od tvornice peleta- zaključio je Helać.